Vastgoedeigenaren laten zich informeren over het verduurzamen van hun pand(en)

 

Hoe verdelen vastgoedeigenaren en huurders de kosten en opbrengsten van verduurzaming van (ver)huurpanden evenwichtig met elkaar. DOA geeft helderheid. Zo is Sannie Verweij (expert op het gebied van verduurzaming van Vastgoed) betrokken bij dit project om haar kennis en visie over dit onderwerp te delen en beantwoorden.

Verduurzaming vastgoed is gezamenlijke verantwoordelijkheid
In dit project is het belangrijk dat vastgoedeigenaren en huurders gezamenlijk de verduurzaming aanpakken. Niet alleen DOA, maar ook gemeenten helpen daarbij met financiële regelingen.

Verplichtingen
In het verlengde van de Wet Milieubeheer (Wm) en het Activiteitenbesluit, die in 2024 worden opgenomen in de Omgevingswet, zijn voor verschillende branches lijsten opgesteld van ‘erkende maatregelen’. Deze zogeheten eml’s zijn min of meer verplicht. Vastgoedeigenaren zijn verantwoordelijk voor de activiteiten (categorie F-aciliteiten en P-rocessen). Zie ook de infographic van RVO. Voor eind 2023 moeten bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit per jaar vebruiken, hun informatieplicht energiebesparing actualiseren.

Afspraken maken

Instrumenten om grip te krijgen op het energieverbruik. Wie is bijvoorbeeld aanspreekbaar op de informatieplicht energielabel of de label-c verplichting? Wat blijkt? Het hangt ervan af; onder andere van de afspraken die gemaakt zijn in de huurovereenkomst over de verantwoordelijkheid voor het casco, de inbouw, de inrichting en de energierekening.

Lusten en lasten

Een knelpunt bij verhuurpanden is de verdeling van kosten en opbrengsten. Verduurzaming blokkeert namelijk als de een alle lasten moet dragen en de ander het voordeel heeft van lagere energiekosten (split incentive).

Ga in gesprek

Kernboodschap is dat elke situatie anders is en dat aantrekkelijke oplossingen alleen tot stand komen in goed overleg van huurders en verhuurders. Er zijn voor hen allerlei aanleidingen om het gesprek me elkaar aan te gaan. De vernieuwing van huurovereenkomst is een heel belangrijke. Het is essentieel dat verhuurders en huurders met elkaar in gesprek gaan, afspraken maken over de te nemen maatregelen en hoe ze deze kunnen financieren. Kortom, samenwerken om het pand te verduurzamen. Want alleen samen kom je verder!

Meer informatie

Voor meer informatie, zie onze berichten in het blog, de kennisbank en social media.

Label-C verplichting voor kantoorgebouwen en voorbeelden.

Zie ook de infographic van RVO.