Steeds meer bedrijven in de Achterhoek schakelen over op zonnepanelen. Een slimme stap: de aantrekkelijke subsidies, de stabiliteit van de energielasten en de onafhankelijkheid van energieleveranciers maken het interessant.

 

Wilt u weten hoe u kunt besparen op energiekosten? En of zonnepanelen voor uw bedrijf interessant zijn? Laat dan een kosteloze energiescan afnemen via Achterhoek Onderneemt Duurzaam. De eerste stap naar meer winst met minder energie. Voor een pdf-versie van deze factsheet klikt u hier.

 

Arthur Jansen van Aweja Railsystemen uit Ulft: ‘Weer een stap verder richting een energiepositief pand’.

‘We investeren in de toekomst. Omdat het economisch gezien interessant is, maar ook omdat ik er een goed gevoel van krijg. Zo snel mogelijk naar energiepositief is het idee’. Arthur Jansen van Aweja Railsystemen in Ulft was al bezig met duurzaamheid maar werd nog enthousiaster nadat er een scan van Achterhoek Onderneemt Duurzaam werd uitgevoerd.

 

‘Na het vervangen van de ledverlichting ben ik me gaan verdiepen in de aanschaf van zonnepanelen. De SDE+-subsidie hadden we al eerder aangevraagd, dus we hebben meteen doorgepakt. Sinds eind april 2019 liggen de zonnepanelen op het dak. Het is gewoon heel interessant. De panelen gaan zo’n 25 jaar mee en de terugverdientijd is ongeveer 8 jaar. Dus reken maar uit: dan profiteren we nog zo’n 17 jaar van de opgewekte energie van onze eigen installatie. Je hebt natuurlijk nog wel wat vaste kosten, maar per saldo is het heel lucratief. Zo zijn we onze eigen energieleverancier en hebben we een stabiele businesscase.’

 

‘Het is ook gewoon een sport aan het worden om te kijken wat de zonnepanelen opleveren per dag. Eind augustus 2019 hadden we de eerste 50.000 kWh zelfs al opgewekt. Ik word er steeds fanatieker van. De overcapaciteit die we nu nog hebben, gebruiken we straks deels als we elektrisch gaan verwarmen en gasloos worden. We willen bij Aweja nou eenmaal zo duurzaam mogelijk werken. Dat vinden we belangrijk voor de toekomst van onze kinderen’, aldus Jansen.

 

Elektriciteits- en gasaansluitingen

Elektriciteits- en gasaansluitingen worden onderverdeeld in klein- en grootverbruik.
Voor de aanleg van zonnepanelen op uw bedrijfsdak is het belangrijk om te weten waar u onder valt, omdat er verschillen zijn in de subsidie die voor u beschikbaar is.

 

 

Stappenplan

Overweegt u zonnepanelen op uw bedrijfsdak te installeren? Er zijn heel wat mogelijkheden. Neem daarom een onafhankelijk adviseur in de arm, zodat u een advies op maat krijgt. Dat kan bijvoorbeeld de adviseur zijn die de energiescan voor u heeft uitgevoerd (de adviseur werkt samen met Zonnige Bedrijven in de Achterhoek). Het vooronderzoek is kosteloos en de volgende stappen worden, ten dele, gesubsidieerd.

 

Stap 1: vooronderzoek
De Energiescan of het Energieonderzoek van AOD brengt in beeld welke mogelijkheden u heeft om energie te besparen en energie op te wekken. Ook uw mogelijkheden voor zonnepanelen op uw bedrijfsdak worden daarbij bekeken.
Er wordt een indicatieve berekening gemaakt van het aantal panelen, de benodigde investering, de terugverdientijd en de mogelijke subsidies. Na dit vooronderzoek heeft u een goed en onafhankelijk beeld of het voor u interessant is om de aanleg van zonnepanelen verder te onderzoeken.

 

Stap 2: haalbaarheidsonderzoek
Interessant? Dan laat u de haalbaarheid onderzoeken door uw adviseur. Hiervoor bepaalt de adviseur, specifiek voor uw situatie, de benodigde investering en de financiële opbrengst van het zonnepanelensysteem. Hij houdt daarbij rekening met uw huidige elektriciteitsgebruik, de constructieve mogelijkheden van uw dak en de toekomstige ontwikkelingen. Afhankelijk van uw elektriciteitsaansluiting kunt u gebruik maken van de EIA-subsidie of van de SDE+-subsidie. De adviseur houdt hier in de kosten-batenafweging rekening mee.

 

Stap 3 : realisatie
Nog steeds interessant? Dan kunt u overgaan tot realisatie met het opvragen van offertes, het voorbereiden en indienen van de subsidieaanvraag en het begeleiden van de uitvoering en administratieve verplichtingen van de subsidie.