Duurzaam ondernemen levert veel meer op dan je denkt. Dat was de boodschap tijdens de ondernemersavond op 21 mei van het projectteam Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam in het CIVON Innovatiecentrum in Ulft. Ondernemers, studenten, de wethouder en een energieadviseur kwamen aan het woord. Zij benadrukten dat afwachten geen optie meer is. “Er is genoeg gepraat”, aldus wethouder Janine Kock. “We moeten met zijn allen aan de slag, dran!”

 

De Achterhoek energieneutraal in 2030, dat is het grote doel. De regio komt in beweging. “Het onderwerp leeft”, vertelde wethouder Janine Kock van de gemeente Oude IJsselstreek. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel vacatures. Kandidaten kunnen kiezen en willen liever bij een groen bedrijf aan de slag. Dat moet een stimulans zijn. Met een energiescan krijg je gelijk in beeld wat je als ondernemer kunt doen en wat het oplevert. Pak die kans!”

 

Arthur Jansen van Aweja Railsystemen en Jan-Willem Boezel van Van Raam profiteerden al van een kosteloze energiescan. Aan de hand van de resultaten investeerden ze in duurzame maatregelen. De ondernemers zijn razend enthousiast en kunnen het collega’s aanraden. Arthur Jansen: “Ik kreeg laatst de energierekening onder ogen. Zo laag. Dat kan haast niet, dacht ik. Maar het klopte wel.” De traditionele verlichting werd vervangen door led en er zijn zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand geplaatst. Op termijn wil het bedrijf van het gas af. “We investeren in de toekomst. De maatregelen worden in vijf jaar terugverdiend, dat levert al snel veel geld op.” Naast de economische waarde, krijgt Jansen er ook een goed gevoel van. “Mijn zoontje schudde me wakker. ‘Maakt jouw fabriek de wereld ook vies?’, vroeg hij me een keer. Daarna ging de knop echt om.” Jan Willem Boezel van Van Raam hecht eveneens grote waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Het levert veel meer op dan je denkt. Je wordt als bedrijf toekomstbestendig. Ook klanten zoeken partners die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en de jeugd eist het meer dan voorheen.”

 

De jeugd was in Ulft ook vertegenwoordigd. De studenten Johan Stekelenburg en Fleur te Wiel van het Technasium van het Almende College locatie Isala in Silvolde kwamen aan het woord over het plan voor een multifunctioneel Solarpark in Sinderen. Zij werden samen met hun klasgenoten Wouter Kok en Roos Bruntink benaderd door Hans Duitshof om mee te denken. “De jeugd heeft andere goede ideeën en inzichten. Het is immers hun toekomst”, lichtte de initiatiefnemer toe. “Het was een heel boeiende opdracht”, aldus Fleur. “Het is jammer dat duurzaamheid niet als vak op school wordt gegeven. Dat zou voor een extra stimulans kunnen zorgen”, gaf Johan als tip.

 

De energietransitie is in volle gang. Bedrijven wordt het nu wel heel makkelijk gemaakt om in te spelen op een nieuwe tijd. Met een kosteloze energiescan wordt gelijk inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn. Meer dan 320 Achterhoekse ondernemers hebben inmiddels zo’n scan laten uitvoeren en profiteren al van de voordelen. Daarnaast zijn veel bedrijven verplicht om vóór 1 juli aanstaande aan de RVO te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Met een scan voldoe je aan de informatieplicht van de overheid en boek je meer winst met minder energie. Doe mee en geef samen met het goede voorbeeld!

 

 

Het projectteam Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam (onderdeel van Achterhoek Onderneemt Duurzaam) heeft een breed draagvlak en bestaat uit vertegenwoordigers van Industriebelang Oude IJssel (ibOIJ), de Varsseveldse Industriële Vereniging (VIV), Varsseveld gastvrij en ondernemen, Ondernemersvereniging De Hanze Ulft, Ondernemersvereniging Gendringen, Ondernemen Silvolde, Terborg Centraal en de gemeente Oude IJsselstreek. Het is een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) met participatie van de Achterhoekse gemeenten, de provincie Gelderland, VNO-NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek.