Energiekosten rijzen de pan uit. Toch staan bij horeca en winkeliers de deuren nog wel eens open om klanten binnen te krijgen. Daar zien we deze winter verandering in: tijdens de koude wintermaanden sluiten veel ondernemers hun deuren. Niet omdat ze dicht zijn, nee integendeel: de deur staat juist wagenwijd open! Door de deur te sluiten besparen zij energiekosten én dragen zij bij aan een milieubewuste Achterhoek.
Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), Achterhoekse gemeenten en ondernemersverenigingen hebben de handen ineengeslagen en de Deuren Dicht actie op touw gezet. In Oude IJsselstreek steunen winkeliers de actie. Op woensdag 21 december -de donkerste dag van het jaar- overhandigde wethouder Janine Kock het bordje aan Petra en Guus Böhmer van de gelijknamige schoenenwinkel. Toen Petra en Guus via de gemeente in aanraking kwamen met de Deuren Dicht actie sloten ze meteen aan: “Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk, daar spelen we tijdens de inkoop van de collecties ook op in. Het is een hele kleine moeite om een extra laagje of jas aan te trekken in de winkel. Bij elkaar doet dat veel.” “Dit initiatief roept een positief geluid op in deze tijd, mooi hoe de handen ineen worden geslagen!” vult Guus aan.
“Een deur dicht of open, het moet geen verschil maken”, legt Petra uit. Wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek, Janine Kock, vindt het mooi om te zien dat in ‘haar’ gemeente al bijna iedereen het goede voorbeeld geeft en de actie steunt. “De winkeliers sluiten de deuren tijdens openingstijden, maar blijven even gastvrij als altijd en heten jullie van harte welkom”. Er zijn wat haar betreft alleen maar voordelen aan het ‘sluiten’ van de winkeldeuren: “Als ondernemer houd je daarmee de energiekosten in de hand. En je geeft hiermee ook een voorbeeld aan inwoners om zuinig om te gaan met energie. We hebben er allemaal mee te maken nu de energieprijzen zo enorm zijn gestegen”.
De Deuren Dicht actie is een initiatief van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), de gemeente en ondernemersvereniging. “Met het sluiten van de deur, kan heel eenvoudig de energierekening worden verlaagd. Natuurlijk staan de deuren wel wagenwijd open voor klanten.” Legt Jan Straatman, programmamanager van AOD, uit.
Wat te doen? Neem contact op met je lokale winkeliersvereniging om een bordje aan te vragen of vul het aanmeldformulier in, dan zorgt AOD ervoor dat je een bordje ontvangt.
Samen sterk voor een duurzame Achterhoek!