Blijf bij de tijd, je klant vraag erom

‘Zorg dat je meegaat in de ontwikkelingen om je bedrijf bij de tijd te houden, want je klant vraagt erom en de ontwikkelingen gaan razend snel. En zorg ook dat je niet teveel betaalt voor energie. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Veel ondernemers weten niet dat de meeste maatregelen relatief makkelijk te nemen zijn en dat de terugverdientijd kort is’. Patrick Buunk van installatiebedrijf Wim Bosman uit Vorden ziet het als een morele verplichting om zijn kennis op het gebied van energiebesparing te delen met andere ondernemers.

Samen doen levert op

Buunk is ondernemer op Bedrijventerrein Werkveld in Vorden en zet zich in voor de belangen van alle ondernemers op het Werkveld. ‘Net als alle andere ondernemers heb ik een overvolle agenda. Maar ik zie ook welke mogelijkheden er liggen voor ondernemers om energie te besparen en om duurzamer te ondernemen. En juist door het samen te doen, kun je zoveel meer voor elkaar krijgen. Want waarom moet je als ondernemer het wiel zelf uitvinden terwijl je buurman net veel ervaring heeft opgedaan met duurzame maatregelen?’.

Uitgebreid, maar een must

Voor ondernemers in de gemeente Bronckhorst is er nu een mogelijkheid om een DOE-scan of een MKB Energy Check Up te laten afnemen. ‘Het hangt van je energieverbruik af welke voor jouw bedrijf van toepassing is. ‘We krijgen die scans nu zelfs gratis aangeboden door de provincie, gemeente en Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Bij ons bedrijf is de DOE-scan inmiddels afgenomen. Ik ben blij met de resultaten, hoewel ik wel even moest slikken toen ik zoveel vragen kreeg. Ik dacht dat het vooral over energiebesparing ging, maar de DOE-scan biedt je veel meer. Het geeft me inzichten hoe om de hele bedrijfsvoering duurzamer te maken. Voor kleine bedrijven kan een energiescan al voldoende zijn. Maar wel een minimale must, die bedrijven moeten gaan doen.

‘O-ja-natuurlijk’ momenten

De DOE-scan brengt namelijk in beeld wat we al goed doen en waar we nog kunnen verbeteren. Ik heb veel ‘O, ja, natuurlijk’ momenten gehad. En dat heeft er onder andere voor gezorgd dat we nu veel actiever zijn op een aantal vlakken. We hadden al zonnepanelen, ledverlichting en optimale inregeling van onze installaties. En nu pakken we de finishing touch aan. Dat gaat om dingen in het bedrijf zelf, zoals de laatste armaturen die nog vervangen moeten worden. Maar ook in de contacten met onze klanten zetten we energiebesparing veel hoger op de agenda. Ze kunnen namelijk zo veel besparen. En als ondernemers moet je elkaar daar mee helpen. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen, laten we de kennis die iedereen opdoet vooral met elkaar delen.

Scan? Gewoon slim om te doen

De ontwikkelingen gaan razend snel. Wist je dat er 12 miljoen zonnepanelen in Nederland liggen, waarvan er 3 miljoen pas in 2017 zijn geïnstalleerd? Het zal mien tied wel duren, denken veel ondernemers. Maar ik ben er van overtuigd dat die tijd voorbij is. Zorg dat je klaar bent voor die toekomst. Omdat je klant er om vraagt. En omdat ik in iedere presentatie van mijn leveranciers te horen krijg hoe weinig zuurstof er over blijft op aarde door de CO2 uitstoot. We krijgen als ondernemer nu de kans om een gratis scan te laten afnemen. Dat is de eerste stap in alles wat er bij jouw bedrijf mogelijk is. Waarom zou je dat niet doen? Het is gewoon slim voor je bedrijf, je portemonnee en je omgeving’, stelt Buunk.

[contact]  [scan]