Iedere maand vertelt een wethouder over een onderwerp waar de gemeente zich mee bezighoudt. Deze keer aan het woord: wethouder Rens Steintjes.

 

Duurzaamheid: op naar de praktijk

“Na de verkiezingen werd ik enthousiast over een nieuw onderwerp in mijn portefeuille: duurzaamheid. In combinatie met natuur en landschap, klimaatadaptie en ruimtelijke ordening buitengebied kun je veel betekenen.

 

Er zijn grote uitdagingen. Ondanks dat we van het rijk elk jaar meer dan een miljoen euro gaan krijgen voor klimaatmaatregelen, is het erg lastig om goede mensen te vinden die dit werk gaan uitvoeren. We vissen als gemeenten allemaal in dezelfde vijver en die is zo goed als leeg.

 

Ook het overvolle stroomnet is een probleem. Je kunt wel overstappen op andere energiebronnen dan gas, maar als het netwerk het niet aan kan zit je vast. Liander werkt hard om de capaciteit uit te breiden, maar dat kost tijd.

 

Dat we nog een lange weg te gaan hebben staat vast. In 2050 moeten alle huizen en gebouwen gasvrij zijn. In onze Transitievisie Warmte hebben we vijftien wijken benoemd waarmee we op korte termijn in gesprek gaan. De eerste gesprekken hebben we gehad, met mensen in de  kleurrijke Buurt en een deel van de Romantische Buurt op Dichteren.

 

We hebben een groep enthousiaste bewoners gevonden met wie we de plannen uit gaan  werken. Natuurlijk zijn er ook mensen die het niet zien zitten. Ik snap dat, ik ben ook van de generatie die zelf een verwarmingsketel wil en een eigen auto op de oprit. Het probleem is: we kunnen onze huidige manier van leven niet volhouden. Je ziet niet voor niets een ontwikkeling van bezit naar gebruik van voorzieningen.

 

De oudere wijken in onze gemeente worden niet vergeten. Op kortere termijn moet je denken aan betere isolatie, er is niets mis met tochtstrips en radiatorfolie. Wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken. Daar valt nog veel winst te halen.

 

In de afgelopen jaren zijn er prachtige regelingen gemaakt om mensen te helpen die hun huis

willen verduurzamen. Huurders, kopers, ondernemers, mensen in het buitengebied: niemand wordt overgeslagen. Daarvoor moet ik mijn voorganger Frans Langeveld een compliment maken. Nu is het zaak om de plannen verder uit te voeren.

 

Weg van het papier, op naar de praktijk. Zodat onze inwoners weten dat die regelingen er zijn. Er is een serieuze energiecrisis, waardoor mensen in de problemen komen. Geluk bij een ongeluk: je hoeft niemand meer uit  te leggen dat er echt iets moet gebeuren.”

 

Rens Steintjes

Wethouder van onder andere mobiliteit, duurzaamheid en ruimtelijke ordening buitengebied