Je bent gek als je alle voordelen van energiebesparing laat liggen

Een besparing van maar liefst 60% op onze energierekening. En we willen dat terugbrengen naar energieneutraal. Je bent toch gek als je dat soort voordelen als ondernemer laat liggen?’ zegt Joke Lowik van Kluswijs in Ruurlo.


is niet alleen de jongste doe-het-zelf-keten van Nederland maar ook een bedrijf dat begrijpt dat duurzaam ondernemen extra rendement oplevert en het ondernemerschap versterkt. “We laten onze klanten altijd de meest duurzame en energiezuinige oplossing zien, helemaal niet moeilijk”, volgens Lowik. Denk bijvoorbeeld aan waterbesparende douchekoppen of energiezuinige verlichting. Het gaat om kleine uitgaven en om comfort hoeft men het niet te laten.

DOE-scan

“In 2010 ben ik al begonnen met het energiezuiniger maken van ons pand. Ik moest keuzes maken en koos voor energiezuinig”. Daarom heeft KlusWijs ook de DOE-scan laten uitvoeren om de mogelijkheden in beeld te krijgen. “We hadden al een aantal duurzame maatregelen genomen en wilden graag weten of we op de goede weg waren. De DOE-scan was zeker een bevestiging, maar we hebben er veel tips bijgekregen. Verrassend genoeg konden we nog veel meer energie besparen”.

Getroffen maatregelen

Bij KlusWijs hebben ze de directe verlichting van de schappen volledig vervangen door ledverlichting en alle stellingverlichting weggelaten. “Ook hebben we andere slimme trucs toegepast. De verlichting in ons magazijn gaat automatisch uit als er niemand aanwezig is, de beeldschermen worden na een bepaalde tijd automatisch uitgeschakeld en in de kantine zit een sensor voor de verwarming”.

De volgende stap voor KlusWijs is de aanschaf van zonnepanelen. “Dit was eigenlijk vanaf het begin ons plan, maar destijds was er niet voldoende ruimte. Omdat we zoveel energie verbruikten hadden we veel zonnepanelen nodig. Je kunt wel nagaan wat het aan stroom kost als je dagelijks van 8 tot 8 je lampen hebt branden. Maar door de maatregelen hebben we nu zoveel bespaard, dat ik met de 150 zonnepanelen die op het dak passen de rest van de energie gratis kan opwekken. En ik wil het gas ook afsluiten, maar ben nog aan het uitzoeken hoe we de verwarming dan gaan doen. Daarvoor werk ik nu samen met een bedrijf in verwarmingspanelen. Die wil ons bedrijf wel als pilot gebruiken, zodat we er allebei beter van worden. Dus als je het me volgend jaar vraagt, ben ik weer veel verder”.

Investering binnen 1,5 jaar terugverdiend

Qua investering viel het erg mee, de materialen waren zo’n 30% duurder dan anders. Maar binnen 1,5 jaar had ik terugverdiend, eigenlijk belachelijk snel. De energierekening van KlusWijs is van 1.800 euro verminderd naar 800 euro door slechts de eerste investeringen en aanpassingen. Recent is onze energierekening nog eens gedaald naar 720 euro door het vervangen van nog meer verlichting. Toch  al zo’n 60% besparing en dat moet nog naar 100%.

Ik word er alleen maar beter van

Het grappige is dat de klanten het ook mooi vinden dat we hier zo mee bezig zijn. Doordat het nu bekend wordt hebben we zoveel leuke gesprekken met klanten en leveranciers die ook willen besparen. En we verkopen ook nog eens meer duurzame verlichting. Heel belangrijk want we blijven natuurlijk wel ondernemer,  lacht Joke.

Ook voor je kleinkinderen

“Hou in gedachten hoe je je bedrijf en de omgeving over wilt dragen aan de volgende generatie. Maak niet alleen het bedrijf klaar voor de toekomst, maar doe het ook voor je kinderen en kleinkinderen. Samen de schouders eronder!”, aldus Joke Lowik.


[contact]  [scan]