Ondernemen in een betekeniseconomie

‘Wij staan voor het collectieve ondernemersbelang in Berkelland. Een bedrijfsleven dat goed floreert, goede resultaten haalt en werkt op een manier die de omgeving en de mensen niet schaadt: dat is heel belangrijk voor de toekomst. Daarom vinden we duurzaam ondernemen ook zo’n belangrijk onderdeel van de betekeniseconomie in Berkelland’. Aan het woord is Erna Koeslag, enthousiaste voorzitter van het Platform Berkelland, het collectief van alle ondernemersverenigingen in de gemeente Berkelland.

 

Als je nu nog niets aan duurzaamheid doet, heb je de ogen niet open

‘Ik ben ervan overtuigd dat wettelijke regelingen iedere ondernemer binnen afzienbare tijd verplichten om duurzaam te gaan werken en te produceren. Of je het nu uit jezelf doet of  wacht tot het je wordt opgedrongen door de overheid: vroeger of later moet je er toch mee aan de slag. Klanten worden ook steeds kritischer. Het maakt niet uit of je in de industrie zit en met aanbestedingen te doen hebt of dat je een winkel in het centrum hebt: als je nu nog niets aan duurzaamheid doet heb je de ogen niet open’, aldus Koeslag.

 

Gratis, goede tips en ontzorging

‘Het is prachtig dat de gemeente en de provincie nu nog een aantal scans voor ons in Berkelland willen financieren. Ik zou alle ondernemers willen oproepen om daar aan mee te doen. Het is toch een eerste stap die je laat zien hoe je efficiënter en duurzamer kunt werken. Het kost je niks, je krijgt echt hele goede tips en je wordt aan de hand genomen in wat jij in jouw situatie kunt doen aan duurzaamheid en energiebesparing. Veel ondernemers parkeren dit onderwerp nog even omdat het geen prioriteit heeft en omdat ze het complex en saai vinden. Maar als je wacht tot de wetgeving ons nog meer verplichtingen oplegt dan ze nu al doen, krijgt iedereen paniek en ben je misschien wel te laat. Je hebt nu nog toegang tot expertise en gunstige regelingen. En je wordt ook nog eens volledig ontzorgd. Maak er gebruik van!’

 

Kijk bij de buurman

‘Vanuit het platform vinden we het belangrijk dat je van elkaar kunt leren. Het is toch heel slim als je even bij je buurman kunt kijken die al duurzaam werkt? Dan bespreek je op een makkelijke manier met elkaar wat het heeft opgeleverd, hoeveel tijd het heeft gekost en wat wel of niet zinvol is. De aanpak van Achterhoek Onderneemt Duurzaam is daar helemaal op gebaseerd: neem een kijkje in elkaars keuken, leer van elkaar en inspireer elkaar als ondernemers. Er zijn zelfs nog financiën beschikbaar om je daar als ondernemer bij te helpen. Ja, natuurlijk ben ik daar heel enthousiast over. Die kans laat je toch niet liggen? Ik zou iedereen willen oproepen om mee te doen’.