Stoverink Interieuwbouw verhuisde van een bedrijfsverzamelgebouw naar een nieuw pand in Eibergen. Met gerichte maatregelen werd een modern, comfortabel en duurzaam onderkomen gerealiseerd. Eigenaar Peter Stoverink heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en plukt daar iedere dag de vruchten van.

‘Interessant om werk te maken van duurzaamheid’

‘Duurzaamheid heeft altijd al mijn warme aandacht gehad’, zegt Peter Stoverink. ‘Ik vind het nuttig en leuk om ermee bezig te zijn, maar het is bedrijfseconomisch vooral erg interessant. Je kunt namelijk flink op energiekosten besparen. Dat is ons hier zeker gelukt.’


De duurzaamheidsmaatregelen op een rij:

• Goede isolatie
• Vloerverwarming
• Gezamenlijke energie-inkoop
• Afzuiginstallatie met retoursysteem

Isolatie

Stoverink Interieurbouw beschikt over een bedrijfspand van 2.700 vierkante meter. De huisvesting bestaat uit een grote werkplaats, kantoren en een magazijn. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd, waarbij vooral het dikke pakket isolatiemateriaal in het dak een aanzienlijk voordeel oplevert.

Zo wordt het pand verwarmd

De beganegrondvloer is volledig voorzien van vloerverwarming. ‘Dat zorgt voor lage stookkosten en de constante temperatuur is heel aangenaam. We hebben daardoor geen heaters nodig.’ De afzuiginstallatie werkt met een retoursysteem. Daardoor gaat de warmte niet verloren, de warme lucht wordt terug de werkplaats ingeblazen. De afzuiging gebeurt ook nog eens naar behoefte, dus het systeem wordt alleen ingeschakeld als er stof of zaagsel vrijkomt.

Energiescan

Een tijdje geleden schakelde Peter Stoverink verduurSaam energieloket-deskundige Remco Janssen in voor een energiescan. Daar kwam uit dat het bedrijf goed bezig is. ‘Hij kon weinig punten vinden waar we nog mee aan de slag zouden kunnen.’ Het gasverbruik was zelfs bijzonder laag. Klopt dat wel?, vroeg Janssen zich hardop af. Want door de gerichte maatregelen verbruikt het Eibergse bedrijf amper de helft van het verbruik van een onderneming met dezelfde omvang. De kosten zijn ook nog eens zeer laag omdat de inkoop van energie gezamenlijk gebeurt. ‘Door die gezamenlijkheid besparen we duizend euro per maand. Meer bedrijven zouden daarvan kunnen profiteren’, aldus de directeur.

 

Altijd nog wel verbeteringen mogelijk

Zijn er dan helemaal geen verbeteringen mogelijk? Toch wel. Uit de energiescan bleek dat een lichtsensor in het magazijn een besparing kan opleveren. Dat geldt ook voor het vervangen van gloeilampen door led-verlichting. De compressor kan met een tijdklok worden ingesteld. ‘Daar gaan we op termijn zeker mee aan de slag’, stelt Peter Stoverink. ‘Naast energiebesparing gaat het om onderscheidend vermogen. We willen laten zien dat we verder denken dan de buurman.’


[contact]  [scan]