Vincent Gosselink van Slagerij Gosselink in Lichtenvoorde vindt het steeds interessanter worden om zijn maandelijkse energierekening te bekijken. ‘Vergeleken met vorig jaar deze tijd is onze rekening nu € 250,- per maand lager. Dat is niet niks, als ondernemer kun je dat bedrag goed gebruiken in deze tijd het is toch € 3000,- per jaar’, zegt Gosselink.

 

Energierekening verlagen zonder investering

Zonder enige kosten te maken, kun je al heel veel doen om de energierekening naar beneden te brengen. ‘Hoe we dat voor elkaar krijgen? We zetten ’s avonds en in het weekend de boiler uit. Het is even wennen, maar het wordt op een gegeven moment een gewoonte om direct na het schoonmaken de stekker uit de boiler te halen. Dat scheelt al heel veel. Verder hebben we in de werkplaats -achterin de slagerij- en in de winkel nu ledverlichting. Het vervangen van licht maakt deel uit van ons normale onderhoudsplan; eens in de tijd zijn dingen aan vervanging toe of moet je met de verfkwast rond.

 

We letten op ons gedrag

We letten veel meer op ons gedrag; we doen gewoon iedere keer de lamp aan en uit als we naar de koelcel in de kelder lopen. Boven de toonbank zijn negen lampen die ik nog wil vervangen, die zijn nogal duur omdat het speciale lampen zijn. Toch ga ik ze wel vervangen omdat het meteen loont in het verbruik. Dat het totaal zoveel per maand zou schelen, had ik nooit gedacht’.

 

Temperatuur mag niet schommelen, winkeldeur dicht

De winkeldeur blijft dicht als het buiten koud of heel warm is. ‘Dat scheelt zoveel energie. Je kunt je wel voorstellen dat we, met onze verse producten, niet willen dat de temperatuur zo schommelt. En in de zomer wil je de insecten natuurlijk buiten houden. Klanten reageren er heel goed op, het was even vreemd, het bordje dat de deur gesloten is, maar nu is iedereen gewend.

 

Collega-ondernemers: regel het slim in

‘Ik zou collega-ondernemers willen oproepen om goed op te letten waar je op kunt besparen. Ook als er geen geld is voor investeringen kun je al veel verduurzamen. Let op je gedrag, let op het aantal aansluitingen van je stroom en richt die slim in. Wees bewust van waar je ongemerkt geld laat weglopen, juist in deze tijd’, aldus Gosselink.

 

Reserveer alvast uw scan

Ondernemers profiteren van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Dit is een project waarbij u niet hoeft te betalen voor een energiescan van uw pand of voor een duurzaamheidsscan van uw bedrijf. We kunnen ons voorstellen dat u momenteel andere prioriteiten hebt. Maar wilt u alvast een scan reserveren, dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra het weer veilig is om scans uit te voeren, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.