Vastgoedeigenaren uit de Achterhoek kwamen 13 april 2023 bij elkaar om zich te laten informeren over de mogelijkheden om hun panden te verduurzamen. Hoe verdelen vastgoedeigenaren en huurders de kosten en opbrengsten van verduurzaming van (ver)huurpanden evenwichtig met elkaar. Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) had voor deze gelegenheid expert Sannie Verweij uitgenodigd om haar kennis en ervaring op dit punt met de vastgoedeigenaren te delen en hun vragen te beantwoorden.

 

Verduurzaming vastgoed is gezamenlijke verantwoordelijkheid

 

De bijeenkomst vond plaats in stadion De Vijverberg in Doetinchem. Na een korte aftrap door Jan Straatman, programmamanager AOD, opende wethouder Rens Steintjes de werksessie. Hij benadrukte dat vastgoedeigenaren en huurders gezamenlijk de verduurzaming aan moeten pakken. Niet alleen AOD, maar ook gemeenten helpen daarbij met financiële regelingen. In het blog zijn de belangrijkste financiële regelingen in de Achterhoek op een rij gezet. Daarna kreeg Sannie Verweij de vloer. Ze is expert op het gebied van verduurzaming van vastgoed.

 

Toekomstwaarde en verhuurbaarheid

 

Sannie Verweij heeft bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Dutch Green Building Council en als adviseur van vastgoedbeleggers veel ervaring opgedaan met dit onderwerp. Als ervaringsdeskundige ging ze met vastgoedeigenaren in gesprek over hun motieven. Energiekosten en duurzaamheid blijken belangrijk voor de verhuurbaarheid en toekomstwaarde van vastgoed. De vastgoedeigenaren waren het erover eens dat je in deze tijd als goed huisbaas niet om verduurzaming heen kunt.

 

Verplichtingen

 

Sannie zette de belangrijkste wettelijke verplichtingen op een rij. In het verlengde van de Wet milieubeheer (Wm) en het Activiteitenbesluit, die in 2024 worden opgenomen in de Omgevingswet, zijn voor verschillende branches lijsten opgesteld van ‘erkende maatregelen’. Deze zogeheten eml’s zijn min of meer verplicht. Vastgoedeigenaren zijn verantwoordelijk voor de gebouwgebonden maatregelen (categorie G-ebouwen). De gebruikers zijn verantwoordelijk voor de activiteiten (categorie F-aciliteiten en P-rocessen). Zie ook de infographic van RVO. Voor eind 2023 moeten bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit per jaar verbruiken, hun informatieplicht energiebesparing actualiseren.

 

Afspraken maken

 

Sannie toonde daarnaast instrumenten om grip te krijgen op het energieverbruik. Wie is bijvoorbeeld aanspreekbaar op de informatieplicht energiebesparing of de label-C verplichting? Wat blijkt? Het hangt ervan af; onder andere van de afspraken die gemaakt zijn in de huurovereenkomst over de verantwoordelijkheid voor het casco, de inbouw, de inrichting en de energierekening.

 

Lusten en lasten

 

Een knelpunt bij verhuurpanden is de verdeling van kosten en opbrengsten. Verduurzaming blokkeert namelijk als de een alle lasten moet dragen en de ander het voordeel heeft van lagere energiekosten (split incentive). Sannie liet aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe verhuurders en huurders vanuit een gezamenlijk belang kunnen werken aan een duurzamer pand, beheersing van energiekosten, een evenwichtige verdeling van lusten en lasten, betere werkomstandigheden en een beter milieu.

 

 

                               “Als huisbaas wil je weten wat je te doen staat en hoe je dat regelt. Je blijft tenslotte ondernemer en wilt gezonde afspraken maken over lusten en lasten.”

 

Ga in gesprek

 

Kernboodschap is dat elke situatie anders is en dat aantrekkelijke oplossingen alleen tot stand komen in goed overleg van huurders en verhuurders. Er zijn voor hen allerlei aanleidingen om het gesprek met elkaar aan te gaan. De vernieuwing van de huurovereenkomst is een hele belangrijke. Het is essentieel dat verhuurders en huurders met elkaar in gesprek gaan, afspraken maken over de te nemen maatregelen en hoe ze deze kunnen financieren. Kortom, samenwerken om het pand te verduurzamen. Want alleen samen kom je verder.

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie, zie onze berichten in het blog, de kennisbank en social media.