Bedrijvenpark Varsseveld
Gemeente Oude IJsselstreek

 

Bedrijvenpark Varsseveld bestaat uit Hofskamp Zuid I, Hofskamp Zuid II, Hofskamp Oost 3e fase.
Bedrijvenpark Varsseveld is per 2022 georganiseerd via de stichting Parkmanagement Varsseveld. De stichting stelt zich ten doel bij te dragen aan het behouden van en/of verbeteren van het bedrijventerrein en een meerwaarde te creëren voor de leef- en werkomgeving.


Kerngegegevens:

  • Aantal bedrijven: ca. 85
  • Parkmanagement: stichting Parkmanagement Varsseveld
  • Bijzonderheden: activiteiten worden uitgevoerd vanuit een ondernemersfonds, de grondslag van financiering is reclamebelasting;
  • Contactpersoon: Luke Gilbers, Waterkracht (voorzitter parkmanagement)
  • Contact: info@parkmanagementvarsseveld.nl
  • Website: www.hetvip.nl

 

Lopende activiteiten & projecten:

In opdracht van de gemeente Oude IJsselstreek en in samenwerking met Parkmanagement Varsseveld voert Firan een onderzoek uit naar de haalbaarheid van een Smart Energy Hub (SEH).


Kansenkaart slimme energiegemeenschappen Achterhoek (Stantec) zegt het volgende over bedrijvenpark Varsseveld:

In Varsseveld bevindt zich het bedrijventerrein Hofskamp. Het terrein kent meerdere gebieden die in verschillende fases ontwikkeld zijn. Momenteel loopt de planvorming voor de nieuwste ontwikkelplannen, het VIP ten oosten van het bestaande terrein.

De energiezwaartepunten worden vooral bepaald door enkele grote industriële partijen, zoals een metaalbewerkingsbedrijf. Bij het energiezwaartepunt zijn een aantal grote dakoppervlakten aanwezig, die grotendeels al van zonnepanelen zijn voorzien. Mochten er in de directe omgeving panden zijn die minder geschikt zijn voor zonnepanelen, maar wel een hoog verbruik hebben, kan een directe lijn met eventueel toevoeging van batterijopslag uitkomst bieden.

De aanwezigheid van een koel- en vrieshuis kan zorgen voor flexibiliteit. Met een hoog verbruik, kansen voor opwek en de aanwezigheid van flexibel vermogen heeft het terrein technisch de vereiste ingrediënten voor een collectief energiesysteem. Of een collectief energiesysteem mogelijk is binnen een GTO moet de nettopologie van Liander uitwijzen. De eerste data-analyse wijst op een gunstige nettopologie en dus staan de seinen op groen om dit verder te onderzoeken.

De uitbreiding van het bedrijventerrein in Varsseveld biedt potentie om in een vroeg stadium netcongestie mee te nemen. Op die manier kan ontwikkeld worden met integratie van slimme energieoplossingen. Denk hierbij aan onderlinge energie-uitwisseling, implementatie van energieopwek en slimme sturing.

Firan voert in opdracht van de gemeente onderzoek uit naar de haalbaarheid van een Smart Energy Hub.

Kansen voor netcongestie aanpak

  • Specifieke collectieve oplossing: directe lijn of GTO
  • Netbewust ontwikkelen