Van Raam is fabrikant van unieke aangepaste fietsen voor mensen met een beperking. Dit zijn individuele- en meerpersoonsfietsen voor mensen die niet meer op een gewone fiets kunnen fietsen. De fietsen van Van Raam gaan de hele wereld over met de nadruk op vrijwel alle Europese landen en Noord-Amerika. Van Raam heeft 230 medewerkers en produceert al bijna 110 jaar fietsen en al meer dan 35 jaar met de focus op aangepaste fietsen. De fietsen worden geproduceerd in Varsseveld in één van de schoonste en slimste fabrieken van Nederland.

 

Jan-Willem Boezel, technisch directeur en één van de eigenaren bij Van Raam vertelt trots over het familiebedrijf. “Als je een fiets ziet met meer dan twee wielen is het vaak wel een Van Raam fiets!”

 

Duurzaamheid gaat over het hele bedrijfsproces

Jan-Willem is voorzitter van de Varsseveldse Industriële Vereniging en samen staan zij achter het initiatief van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. “In het begin zag ik de scan nog niet zo zitten omdat wij bij duurzaamheid echt aan het pand dachten. Wij hebben recent het pand gebouwd dus die is al super duurzaam. Toen werden we door Otto Willemsen op de andere kant van duurzaamheid gewezen. Duurzaamheid heeft namelijk niet alleen met het pand te maken maar is heel breed. Het kan ook gaan over het personeel, het proces of het product. Duurzaamheid gaat over het hele bedrijfsproces, dit gaat veel verder dan zonnepanelen op je dak of je verlichting vervangen door led.”

 

Resultaten scan

“Wat bij ons naar voren kwam uit de scan, was vooral het besef. Wat verstaan we nou met zijn allen onder duurzaamheid. We benaderen het proces nu via de cradle to cradle manier” legt Jan-Willem uit. Cradle to cradle is een benaming voor een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren. “Daarnaast kwamen we erachter dat duurzaamheid ook gewoon geld verdienen is. Ik kan het moeilijk in geld uitdrukken wat de scan heeft opgeleverd maar het is vooral naar de klanten en het personeel toe. Zij vragen steeds vaker wat we als bedrijf aan duurzaamheid doen. Door de energiescan hebben we nu een duidelijk beleid. Al met al dus een hele grote meerwaarde voor ons bedrijf!”

 

Ieder druppeltje is er één

Als ondernemer ben je bijna verplicht om te kijken naar duurzaamheid, je kunt er tegenwoordig niet meer om heen. Naast dat je kijkt naar je pand, moet je kijken naar de hele organisatie. Dat is de weg naar de toekomst! “Ik zou iedereen willen aansporen om de scan te gaan doen. Denk in het begin vooral niet te groot bij de benaming ‘duurzaamheid’. Ieder druppeltje is er één. Alle kleine beetje helpen, dus probeer met kleine stapjes te beginnen” aldus Jan-Willem.

 

“De AOD-scan is de eerste stap om te komen tot een nieuwe strategie van je bedrijf. Beste ondernemer, wij doen mee, u ook?!”

 

[scan]