Van modeondernemer tot bestuurlijke verbinder: Louis Koopman, nieuw gezicht van DOA stelt zich voor!

 

Na een indrukwekkende carrière van 35 jaar in de mode-detailhandel, heeft Louis Koopman (71) de sprong gemaakt naar een bestuurlijke rol binnen diverse organisaties. Hij vertelt over zijn reis van ondernemer naar wethouder en zijn nieuwe rol bij DOA (Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek).

Louis groeide op in Twente en leidde jarenlang met zijn zus een familiebedrijf in de mode. “Ik heb 35 jaar lang ons familiebedrijf mogen aansturen, met ongeveer 70 medewerkers en een winkeloppervlak van 3200 m²,” vertelt hij trots. Het bedrijf groeide fors onder zijn leiding, maar dat ging niet zonder slag of stoot. “In 22 jaar hebben we zeven keer verbouwd. Elke verbouwing bracht hindernissen met zich mee, vooral in de samenwerking met de lokale overheid.” Hoewel hij met passie terugkijkt op zijn tijd als ondernemer, was er na 35 jaar ook de behoefte om een nieuwe kant van het werkende leven te ervaren. In 2018 verhuisde Louis naar Borculo voor een nieuwe relatie en trad hij toe tot de politiek. “Ik ben in mei 2018 wethouder geworden in de Gemeente Haaksbergen.” Na jaren aan de andere kant van de tafel te hebben gezeten als ondernemer, wilde hij nu de beslissingen kunnen beïnvloeden. “Het voelde als een logische stap om de andere kant te ervaren. Ik wilde zien hoe het was om in de grote keuken van de gemeente te staan.”

Van ondernemer naar wethouder
De stap naar de politiek bleek een goede keuze. Vier jaar lang was Louis wethouder in Gemeente Haaksbergen. In die periode leerde hij veel over de werking van lokale overheden en de uitdagingen waar gemeentes voor staan. “Het was een mooie tijd waarin ik echt het verschil kon maken voor ondernemers en inwoners,” zegt hij terugkijkend op zijn tijd in het college van burgemeester en wethouders.
Naast zijn politieke carrière heeft hij ook op bestuurlijk vlak zijn sporen verdiend. “Ik ben 18 jaar bestuurlijk actief geweest bij de Rabobank en 8 jaar bij de Kamer van Koophandel.” Een van zijn andere verdiensten is het oprichten van het Duurzaam Ondernemerscentrum in Oldenzaal. “Ik heb anderhalf jaar als voorzitter gefungeerd om de oprichting van het centrum te begeleiden. Dat was puur voor de opstartfase,” legt hij uit. Ook werkte hij vier jaar voor de stichting Pioneering, een initiatief dat zich richt op innovatie in de bouw- en installatiesector.

De weg naar DOA
Het was tijdens een netwerkbijeenkomst in Ulft dat Louis werd gevraagd om betrokken te raken bij DOA. “Jan Straatman, die ik al kende vanuit het SIKA-overleg, vroeg me of ik iets voor DOA wilde doen. We hebben een kop koffie gedronken en daaruit kwam voort dat ik samen met Jan de organisatie DOA ga leiden,” vertelt hij. De verdeling van taken binnen DOA is duidelijk: “Jan is sterk in de inhoud en strategie, terwijl ik me meer richt op de tactische kant en het verbinden van mensen, vooral richting overheden,” legt hij uit. “Ik ben nu één-op-één gesprekken aan het voeren met wethouders.” Naast deze gesprekken, is het verkennen van netcongestie op bedrijventerreinen een belangrijke taak van Louis. “Er is veel kennis en data beschikbaar, maar niet alles ligt op tafel. Een van de uitdagingen is om partijen als Liander zover te krijgen dat ze informatie delen.”

Een verbinder tussen bedrijven en overheden
Louis ziet zichzelf vooral als een verbindende kracht tussen ondernemers en overheden. “Ik ben geen uitvoerder, maar ik zorg ervoor dat de juiste mensen aan tafel komen en dat er samenwerking ontstaat.” Met zijn jarenlange ervaring als ondernemer en zijn bestuurlijke achtergrond, speelt hij nu een cruciale rol in het faciliteren van samenwerking tussen verschillende partijen binnen DOA. “Het is mooi om mijn ervaring in te kunnen zetten voor duurzame projecten en organisaties. Daar krijg ik energie van!”