Isoleren, energie besparen en energie opwekken. Het zijn maatregelen die passen bij duurzaam ondernemen. Maar bedrijven kunnen nog méér doen, zo zegt Ton van Hecke, de nieuwe voorzitter van IKZelhem (Industriële Kring Zelhem). Van Hecke nam eind vorig jaar het stokje over van Kees Riemers, directeur van Venster Techniek. Hij heeft een duidelijke missie. “Ik wil me inzetten om bedrijven niet alleen energieneutraal maar ook waterneutraal te krijgen. Water is namelijk een ondergeschoven kindje. Een gemiste kans, want technisch is er erg veel mogelijk”, zo weet de eigenaar van D2D Water Solutions als geen ander.

 

Scheve situatie

Volgens Van Hecke wordt slechts 1 procent van al het drinkwater voor consumptie gebruikt. De rest is bestemd om te douchen, toiletten mee door te spoelen en voor gebruik in de tuin. “Een hele scheve situatie. Dat moet je toch aan het denken zetten.” Hij weet er beroepsmatig erg veel van. Er is nationaal maar vooral ook internationaal veel belangstelling en waardering voor het innovatieve systeem van D2D Water Solutions om regenwater te bufferen en te hergebruiken. “Het probleem met water is dat het relatief zeer goedkoop is. Zeker in ons land. Daardoor ontbreekt de financiële prikkel en daarmee de noodzaak voor hergebruik. Toch is er beweging. Vooral omdat het past bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat wil ik bedrijven ook meegeven. Buffer water bijvoorbeeld op een gezamenlijk industriepark, het is prima herbruikbaar zelfs als drinkwater. Onze Drop2Drink unit is in staat om regenwater, grondwater of anderszins onbetrouwbaar water zo te behandelen dat het microbiologisch veilig wordt gemaakt voor consumptie.”

 

Meer aandacht en volgers

Het bedrijf van Ton van Hecke heeft verschillende aanvragen lopen. Daarnaast zijn er proefprojecten in voorbereiding, ook in de Achterhoek. “Je merkt dat duurzaamheid, ook op het gebied van water, steeds meer aandacht en volgers krijgt. We kunnen technisch een slag maken, als de wil er maar is. Dat geldt ook voor overheden, zij moeten de regelgeving hierop aanpassen.” De voorzitter van IKZelhem maakt zich de komende periode hard voor duurzaam ondernemen. “De energiescan van Achterhoek Onderneemt Duurzaam loont. Daar doe je als ondernemer je voordeel mee. Het is wel zaak om alle aspecten mee te wegen, dus ook water. Het is mijn grote wens om de Achterhoek niet alleen energieneutraal maar ook waterneutraal te krijgen.”

 

Voor meer informatie of specifieke vragen: Ton van Hecke, tel. 0314 727000 of mail naar: info@ikzelhem.nl