Toekomstbestendig Dinxperlo: duurzaamheid en samenwerking centraal in herinrichting dorpscentrum

 

 

Hans Wennekes, centrummanager van Dinxperlo, speelt een sleutelrol in de herinrichting van het dorpscentrum. Sinds zijn aanstelling tijdens de coronaperiode heeft hij ondernemers en belanghebbenden samengebracht om gezamenlijk te werken aan een aantrekkelijker en duurzamer centrum. Volgens Hans is de grootste uitdaging het creëren van een aangename plek om te verblijven. “Niet alleen voor de boodschappen, maar ook om even het dorp in te gaan. Voor veel centra geldt dat de verblijfsfunctie steeds belangrijker wordt.” In Dinxperlo, uniek gelegen aan de Duitse grens, is samenwerking essentieel.

Duurzaamheid als drijfveer
Duurzaamheid vormt een belangrijke pijler binnen de herinrichting van het centrum. “We zijn al tien jaar geleden begonnen met het betrekken van verschillende partijen om te praten over de mogelijkheden,” vertelt Hans. “Duurzaamheid is immers een breed begrip. Door participatie te stimuleren, kom je tot betere, duurzame oplossingen.” De herinrichting richt zich onder meer op het aanpakken van hittestress en watermanagement. Hans legt uit: “De plannen zijn door de jaren heen gegroeid met als doel om op lange termijn voordelen te bieden. Door de herinrichting worden hete zomerdagen in de toekomst comfortabeler.”

Veel van de maatregelen zullen onzichtbaar zijn, maar hebben een groot effect. “Denk aan grote regenwaterbassins die we kunnen gebruiken voor het groen en verkoeling.” Normaal gesproken zou regenwater via het riool naar de waterzuivering gaan, maar Dinxperlo kiest voor een andere aanpak. “We scheiden regenwater in bassins van het riool zodat we het later kunnen hergebruiken. Dit zie je niet want het ligt onder de grond. Het is een slimme, kapitaalintensieve en innovatieve oplossing.”

Meer dan milieu
Duurzaamheid draait volgens Hans niet alleen om het milieu: “Het gaat ook om temperatuurbeheer, watermanagement en vergroening. Door deze elementen samen te brengen, creëren we een centrum waar mensen graag komen en waar ondernemers zich prettig voelen om te blijven ondernemen.” Deze integrale aanpak zorgt ervoor dat het centrum toekomstbestendig wordt.

Het groene hart van Dinxperlo
Het Prins Clausplein wordt het groene hart van Dinxperlo, een plek waar mensen kunnen ontspannen en recreëren. “Het groen zorgt ervoor dat de temperatuur daalt en we een prettige omgeving creëren,” zegt Hans. Het plein wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd, waarna in het voorjaar de beplanting plaatsvindt. “In de zomer van 2025 moet het een oase van groen zijn.”

Betrokkenheid van inwoners en ondernemers
De betrokkenheid van de bevolking en ondernemers is al tien jaar geleden in gang gezet. “We hebben inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en verenigingen gevraagd: hoe denk je dat het centrum er in de toekomst uit moet zien?” Dit leidde tot waardevolle discussies. “De grootste discussie gaat altijd over parkeren. Het liefst wil de winkelier de auto voor de deur, maar uit onderzoek blijkt dat vergroende centra het beter doen.”

De rol van de Achterhoek ambassadeurs
Dankzij de samenwerking binnen de regio Achterhoek en de Regiodeal konden er belangrijke stappen worden gezet. “Naast kennis en advies, hebben we ook financiële middelen gekregen om de plannen te realiseren.” De financiering van het project is uniek omdat de gelden komen van verschillende bronnen, zoals de regio, gemeente, provincie en zelfs Duitsland.

De toekomst van Dinxperlo
De herinrichting gaat verder dan alleen groen. “We gaan bomen planten, voorzieningen onder de grond aanbrengen en bijzonder straatmeubilair plaatsen.” Dit zorgt ervoor dat Dinxperlo beter voorbereid is op toekomstige veranderingen. “Door het centrum toekomstgericht in te richten, kunnen we flexibel inspelen op wat de toekomst brengt. Ondernemers worden daarbij gestimuleerd om ook mee te gaan in die duurzame ontwikkeling.”

De DOA-campagne
Hans benadrukt het belang van de DOA (Duurzaam Ondernemingscentrum Achterhoek)-campagne voor ondernemers. “Als ondernemer moet je deze kans met twee handen aangrijpen. Winkeliers leven vaak met de waan van de dag, maar om dit goed aan te pakken moet je tijd vrij maken Ik heb al gehoord dat een aantal ondernemers afspraken heeft gemaakt om hiermee aan de slag te gaan.” Dit onderstreept het belang van duurzame investeringen voor de toekomst.

Duurzame veranderingen
Niet alle duurzame veranderingen zijn direct zichtbaar. “Duurzaamheid kun je soms niet zien, maar wel voelen, bijvoorbeeld op dagen dat het 34 graden is, of aan je energierekening,” zegt Hans. Hij hoopt dat ondernemers op termijn de voordelen gaan inzien en zeggen: “Dit was de moeite waard om in te investeren.”

Ondernemers en toekomstdenken
Belangrijk is om als ondernemer verder te kijken dan alleen de korte termijn. “Ondernemers denken vaak in marge, inkoop en verkoop, maar ze moeten ook de marge voor de toekomst zien.” Investeren in duurzaamheid kan op de lange termijn rendabel zijn. “Er zijn veel mogelijkheden beschikbaar. Maak er gebruik van.”

Regiodeal en pandeigenaren
Een onderdeel van de Regiodeal is het stimuleren van pandeigenaren en winkeliers om hun panden te verbeteren. “Dinxperlo heeft veel gebouwen die afkomstig zijn uit de wederopbouwperiode. Er werd toen op een andere manier duurzaam gebouwd want er was geen kennis en mankracht, men moest het doen met de beperkte middelen die beschikbaar waren. We willen deze panden in ere herstellen en verduurzamen, “vertelt Hans. “Het is een mooi onderdeel van de Regiodeal.”

Hij sluit af met de oproep; “Kom vooral naar Dinxperlo, er is veel te zien en te beleven. Kijk maar eens op www.centrumdinxperlo.nl.”