Bewust van energieverbruik

Timmermans & Mulder is een van de eerste winkeliers in Winterswijk die de MKB Energiecheck Achterhoek deed. “Vraag me wat over bloemen en decoratie en ik kan je er alles over vertellen. Maar ik moet je zeggen dat ik me nog nooit zoveel heb bezig gehouden met de mogelijkheden om energie te besparen. De MKB Energiecheck Achterhoek maakte me wel bewust van ons gedrag”, zegt Dennis te Kortschot, eigenaar van de bloemisterij in hartje Winterswijk.

Nog nooit aan gedacht

“We hebben dit pand vier jaar geleden betrokken, toen is het helemaal gerenoveerd. De winkel ligt tussen twee andere panden en is goed geïsoleerd. Bovendien willen we de temperatuur in de winkel niet te hoog hebben, want dat is niet goed voor de bloemen. Onze energielasten vallen dus wel mee. De MKB Energiecheck Achterhoek gaf ook aan dat we minder dan gemiddeld verbruiken. Toch bleek dat we nog zeker wat kunnen besparen, op dingen waar ik nog nooit aan had gedacht”, zegt te Kortschot.

Besparing op cv en verlichting

“Natuurlijk, je weet dat je in de zomer en in de winter de deur dicht kunt houden. Dat ligt voor de hand. Maar dat we met een buitentemperatuurmeter en het regelen van de opstarttijd van de CV al winst kunnen behalen, was verrassend.

En we kunnen ook behoorlijk besparen door de verlichting te vervangen door LED. Van onze verlichting bestaat 20% nog uit TL en 40% uit halogeen. Nooit geweten dat die lampjes zoveel verbruiken: we kunnen daar maar liefst 80% op besparen, dat is best flink. Dat pakken we natuurlijk zo snel mogelijk aan.

Alle kleine dingen samen

De grootste opbrengst van de scan? Dat we veel bewuster zijn van ons gedrag. We hadden toch automatisch overal de verwarming en de verlichting aan. De hele pakket van kleine dingetjes die uit de scan kwamen zorgen toch samen voor een mooie besparing”, aldus te Kortschot.

[contact]  [scan]