‘Meer groene energie van levensbelang’

Studenten zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van een Zonnepark in Sinderen (gemeente Oude IJsselstreek). Het gaat om Johan Stekelenburg, Fleur te Wiel, Wouter Kok en Roos Bruntink van het Technasium van het Almende College locatie Isala in Silvolde. Als studieopdracht maakten ze een plan van aanpak voor het Solarpark. “Meer groene energie is van levensbelang”, waarschuwen de studenten. “Het is zaak om onze aarde zo te gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.”

 

De tieners ontwierpen een plan voor een multifunctioneel zonnepark. Ze werden daarvoor benaderd door Hans Duitshof, de initiatiefnemer van het project. “De jeugd heeft andere goede ideeën en inzichten. Het is immers hun toekomst”, vertelt hij. “Het was een heel boeiende opdracht”, merkt Fleur te Wiel op. “Het is jammer dat duurzaamheid niet als vak op school wordt gegeven. Dat is ons met deze uitdagende opdracht wel duidelijk geworden. Het zou voor een extra stimulans kunnen zorgen”, vervolgt Johan.

 

De studenten ontwikkelden een bijzonder plan met een combinatie van economische en recreatieve pijlers. Ze wilden de juiste balans vinden. “Naast de opbrengst van zonne-energie vinden we toegankelijkheid belangrijk. Het moet leuk zijn voor bezoekers om er doorheen te wandelen. Dan heeft het meerwaarde.” Daarom ook wil men een soort bezoekerscentrum realiseren waarbij allerlei informatie over flora, fauna en duurzaamheid wordt gegeven. Ook als educatie richting kinderen. Hiermee zou volgens de studenten een breed draagvlak ontstaan. “Op die manier is het namelijk veel meer dan een terrein vol zonnepanelen.” In eerste instantie was het de bedoeling dat er een hoog hek zou komen om het zonnepark te beveiligen en vandalisme tegen te gaan. “Dat vonden we nogal lelijk en onvriendelijk overkomen. Toen ontstond het idee om bramenstruiken te plaatsen als afscheiding. Dat ziet er veel natuurlijker uit en de doornen zorgen ervoor dat ongewenste gasten uit de buurt blijven.” De tieners volgen het project op de voet. “Hopelijk lukt het allemaal. Daar hebben we toch mooi ons steentje aan bijgedragen.” Het opwekken van duurzame energie en een stuk voorlichting hebben beslist effect, zeggen de studenten. “De samenleving profiteert. Meer groene energie zorgt namelijk voor een betere luchtkwaliteit en daarmee een betere gezondheid. Maar ook de stijging van de zeespiegel kan erdoor worden beperkt. Dus laten we met zijn allen in actie komen.”