Maarten Robben is eigenaar van Robben Schilder Stoffeerder Stylist in Ulft. Na zo’n 40 jaar een traditionele schilder te zijn geweest is het bedrijf de laatste jaren geëvolueerd naar een organisatie die de complete inrichting van huizen verzorgt, met eigen schilders, stoffeerders en stylisten. Maarten is eigenaar en vertelt vol trots en enthousiasme over zijn bedrijf en de stappen die hij onderneemt rondom duurzaam ondernemen en de energietransitie. Het doel? Over vier jaar compleet energieneutraal zijn.

 

Duurzaamheid in de schilderswereld

“Net zoals veel collega-ondernemers dacht ik bij duurzaamheid vooral aan de producten die we gebruiken. Daarin hanteren we al jarenlang een duurzame werkwijze.” Sinds een aantal jaar is Maarten bezig om zijn pand volledig energieneutraal te krijgen. Dat doet hij omdat hij zijn bedrijf met een goed gevoel aan zijn zoon door wil geven. “Ik ben helemaal niet opgegroeid met kennis over energie en dergelijke, dus dat AOD een gratis energiescan aanbiedt is echt een uitkomst voor mij. Ik probeer mijn zoon er nu al, op zijn 20e, kennis mee te laten maken. Zij groeien er natuurlijk veel meer mee op dan wij, en ik hoop dat hij veel energiebewuster wordt dan ik ben.”

 

Energiescan is zo gepiept

Maarten heeft zo’n vier jaar geleden AOD ingeschakeld om een energiescan te komen doen. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik jarenlang heb gedacht dat zo’n energiescan niks voor mij is als kleine ondernemer. Op verjaardagen hoorde ik vrienden er weleens over, maar ik dacht altijd dat het een ver van mijn bed show was.” Het tegenovergestelde bleek waar. Met de plannen die Maarten heeft voor de komende jaren, kan hij binnen zo’n vier jaar energieneutraal zijn. En dat allemaal door één energiescan te laten doen. “Ik heb alle verlichting nu vervangen en heb voor de komende tijd op de planning staan dat ik zonnepanelen en airco’s laat plaatsen. Ik dacht altijd dat een airco was om te koelen, maar je kan er ’s winters perfect mee verwarmen. Als ik zonnepanelen heb en die energie zelf op kan wekken, kost dat niks meer!”

 

‘De Achterhoekse nuchterheid’

“Wat voor mij die energiescan zo waardevol maakte was de Achterhoekse nuchterheid. Je krijgt advies voor de korte en voor de lange termijn.” Maarten denkt vooral dat het belangrijk is dat ondernemers bewuster worden. Dat ze weten dat ze met kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken. “Ik ben nu bijvoorbeeld van plan om mijn dak te laten vervangen. Dan pleeg ik een telefoontje om even te vragen welk isolatiemateriaal ik dan het best kan gebruiken. Het kost me weinig en levert wel veel op.” Maarten hoopt dat mede-ondernemers uit de Achterhoek ook een energiescan laten doen en met de aanbevelingen aan de slag gaan. “Begin eens met het bezoeken van de site van AOD. Plan zo’n scan in en laat je wijzer maken in energieland. Als ik het kan, kan jij het ook.”