Duurzaamheid met vlijt, bouwt bedrijven als kastelen. Dat geldt zeker voor Pas Reform. Dit jaar bestaat het Achterhoeks familiebedrijf 100 jaar. De onderneming is uitgegroeid tot een toonaangevende wereldspeler op het gebied van broederijtechnologie en bedient inmiddels klanten in meer dan honderd landen.
Het begon allemaal in 1919. Gerrit Pas bouwde zijn eerste broedmachine; een houten kast op poten, met petroleum gestookte verwarming. De grondlegger had destijds niet kunnen vermoeden dat zijn bedrijf zo’n vlucht zou nemen. CEO Harm Langen en operations director Wouter Heideman zijn trots op de historie en zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. “Pas Reform heeft een zeer goede uitgangspositie voor verdere groei. We blijven onze klanten ondersteunen met een compleet, duurzaam en geïntegreerd producten- en dienstenpakket, waarbij data gedreven oplossingen de broederij een steeds grotere controle over het broedproces zullen geven. Dank aan onze klanten, medewerkers, oud-medewerkers en samenwerkingspartners. Zonder hen hadden we deze mijlpaal nooit kunnen bereiken!”
Pas Reform hecht grote waarde aan duurzaamheid. Je ziet het op verschillende niveaus terug in de bedrijfsvoering. Dat is overigens niet iets van de laatste jaren. De broer van oprichter Gerrit Pas deed persoonlijk de lampen uit als er niemand aan het werk was. Tegenwoordig gebeurt dat automatisch door het gebruik van daglichtregelingen en lichtsensoren. Kortom, de geschiedenis herhaalt zich maar wel met behulp van de nieuwste technieken. “Wij vinden duurzaam ondernemen een maatschappelijke plicht”, legt Harm Langen uit. “Het past bij een bedrijf dat voorop wil lopen. We doen het uit overtuiging en niet alleen voor de financiële winst.” Wouter Heideman knikt instemmend. “Het is ook belangrijk om zelf aan de bal te blijven, je moet voorkomen dat je gedwongen wordt om maatregelen te nemen.” Pas Reform heeft de afgelopen periode fors geïnvesteerd in verschillende zaken om het energieverbruik van de eigen locaties in Zeddam en Doetinchem te verminderen. Het gaat dan onder andere om zonnepanelen, ledverlichting en lichtsensoren. Dat gebeurde aan de hand van de DOE-scan van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD). “De scan gaf veel inzicht, het heeft ons wakker geschud. Daarna kun je gericht aan de slag. Ik kan het bedrijven aanraden, pak die kans!” De onderneming heeft als doel om in 2023 energieneutraal en gasloos te zijn.
Langen en Heideman merken ook dat klanten steeds meer oog hebben voor energiebesparingen. “Daar wordt op ingespeeld met steeds efficiëntere machines die steeds minder energie verbruiken. Slim en schoon, daar gaat het om. We komen ook vaker bij de klant over de vloer om het proces met onze expertise te optimaliseren. Je moet dan denken aan ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld klimaatcontrole, verlichting en broederijbeheer. We gaan dus duurzaam met onze klanten om, het zorgt voor langdurige relaties.” Dat geldt ook voor onze medewerkers. De sfeer, betrokkenheid en doorgroeikansen zorgen voor een prettige en uitdagende werkomgeving. “Personeel blijft ons bedrijf lang trouw en het is niet lastig om nieuwe jonge krachten te werven.”
Pas Reform exporteert naar meer dan honderd landen. De verkoop- en serviceactiviteiten verlopen via het hoofdkantoor in Zeddam en vestigingen in Brazilie en de Verenigde Staten. Daarnaast beschikt het bedrijf over eigen verkoopkantoren in Afrika, Azië, Europa, Midden-Oosten en Zuid-Amerika en een uitgebreid netwerk van lokale partners en agenten. De producten worden vanuit logistieke centra in Doetinchem, Jacksonville (Verenigde Staten) en Rio Claro (Brazilië) over de hele wereld gedistribueerd. Bij Pas Reform werken ongeveer 150 medewerkers, die zich vooral focussen op ontwikkeling, verkoop, eindassemblage en service van de broederijsystemen.
[contact] [scan]