Papen Metaal Techniek kiest nadrukkelijk voor een duurzame weg. Het bedrijf van Henk en Gerben Papen in Hengelo Overijssel gaat bewust om met energie. De getroffen maatregelen sorteren effect. “We besparen flink op onze kosten. Dat is bedrijfseconomisch erg interessant. Maar het is ook een prima middel om verspilling tegen te gaan. Het milieuaspect vinden we namelijk minstens zo belangrijk.”

Papen Metaal Techniek werd op 1 mei 1995 opgestart door Henk Papen. Inmiddels staat de onderneming met vier werknemers onder leiding van Henk en zijn zoon Gerben Papen. Het bedrijf is gespecialiseerd in fijnmechanische bewerkingen. Gereedschapsfabricage, draad eroderen en harden zijn andere disciplines die Papen Metaal Techniek uitstekend beheerst. Meestal gaat het om maatwerk, de nadruk ligt dan ook op kleine series of prototypes. Er is direct contact met de eindgebruiker, in nauw onderling overleg met de klant worden specifieke oplossingen bedacht. “We denken met onze opdrachtgever mee. Dat is onze kracht”, aldus de eigenaren.

 

Nieuwe bedrijfshal

Papen Metaal Techniek groeide uit zijn jasje. Er was meer ruimte nodig. In 2008 werd er daarom een nieuwe bedrijfshal bij het bestaande pand aangebouwd. De huisvesting ging van 150 naar 450 vierkante meter. In de nieuwe machinehal werd rekening gehouden met duurzaamheid en energiebesparing. Er was volop aandacht voor het isoleren van het pand. De keuze viel op een binnen- buitendoos constructie met een isolatiepakket van 10 centimeter. Onder de betonvloer van 22 centimeter met dubbele bewapening werd een isolatiepakket van 10 centimeter verwerkt, terwijl ook het dak goed werd geïsoleerd.

“Je hoeft minder te stoken als de warmte niet weg kan, dat scheelt aanzienlijk in de energiekosten. Het gasverbruik is nu twee keer zo hoog als voorheen, terwijl het pand ongeveer vijf keer zo groot is.” Maar ook de vloerverwarming speelt daarbij een rol. Het zorgt voor een constante temperatuur. “Heel aangenaam, het is prettig werken. Tocht en koude voeten zijn verleden tijd.” Door geperforeerd plaatwerk toe te passen werd het geluid gedempt, zodat ook de omgeving geen geluidshinder van de bedrijfsactiviteiten ondervindt. En bewegingsmelders en tijdschakelaars zorgen eveneens voor gemak en energiebesparing.

LED-verlichting om stroomgebruik te halveren

Eind 2014 maakten vader en zoon Papen een volgende stap, ze kozen voor LED-verlichting. De oude TL-verlichting werd vervangen door het zeer energiezuinige alternatief. “Groot voordeel is dat we de oude armaturen konden gebruiken. Mede daardoor viel de investering erg mee. Het ging om 3.600 euro. “We hebben gebruik gemaakt van de Energie Investerings Aftrek (EIA), waardoor de echte kosten nog lager uitvielen.” Door het gebruik van de led-verlichting is het stroomverbruik wat verlichting betreft bij Papen meer dan gehalveerd. “TL’s zijn enorme energievreters en ze moeten regelmatig worden vervangen. LED wordt niet warm en gaat veel langer mee. Er wordt gesproken over 50.000 branduren, dat is meer dan twintig jaar. Met een terugverdientijd van amper twee jaar is LED-verlichting voor veel bedrijven interessant. Toch wordt er vaak niet aan gedacht. Zonde, want er valt op eenvoudige wijze veel winst mee te boeken. We kunnen het iedereen aanraden, want het is ook nog eens heel prettig licht.”

Toekomstplannen

De eigenaren van het bedrijf zijn al bezig om nog meer te doen om de energiekosten te reduceren. Ze overwegen om binnenkort zonnepanelen op het dak te laten monteren. In eerste instantie gaat het om dertig panelen met een capaciteit van 7.000 kWh per jaar. “Op die manier kunnen we onze vaste kosten verder verlagen. Daar profiteert het milieu van en het bedrijfsresultaat is er ook mee gediend. Wat wil je nog meer.”

[contact]  [scan]