Energieverbruik checken kan geen kwaad

“We zijn allemaal gewoontedieren, dus doen we de dingen zoals we ze altijd deden. De manier waarop je omgaat met je energieverbruik is zo’n gewoonte. Het kan geen kwaad om daar af en toe even opnieuw naar te kijken”.  Loes Oxener van Oxener Schoenmode in Winterwijk liet de MKB Energiecheck Achterhoek uitvoeren van hun bedrijfspand.

Langs de energiemeetlat

“De MKB Energiecheck Achterhoek is een mooie manier om je verbruik langs de meetlat te leggen. Dan weet je hoe je het doet en waar je nog extra resultaat kunt behalen. Omdat wij drie jaar geleden alle verlichting al hebben vervangen door LED, hebben we al een flinke besparing gerealiseerd. Dat was even slikken qua investering, maar ons energieverbruik is daardoor wel met 30% per jaar gedaald”.

De deur is dicht, maar natuurlijk zijn wij open

Loes Oxener is ook bestuurslid van ABH City, de vereniging die opkomt voor de belangen van de Winterswijkse binnenstadsondernemers. “We hebben de ondernemers voorgesteld om de winkeldeuren in de winter gesloten te houden om te voorkomen dat er veel warmte verloren gaat. In Wageningen gebeurt dat ook al, we vonden het een mooi initiatief dat we ook in Winterswijk gaan invoeren. Dat scheelt de gemiddelde winkelier in Wageningen € 800,- aan gas en zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan energiebesparing”.

Stapje voor stapje

“Ach, we weten allemaal dat grote veranderingen niet ineens doorgevoerd worden. Vergelijk het met de afvalscheiding: dat was toch ook eerst wennen, maar je hoort er nu niemand meer over. Straks weten we niet beter dan dat iedereen ledverlichting heeft en dat de winkeldeur dicht blijft. We zijn toch gewoontedieren, alleen iemand moet af en toe even een nieuwe gewoonte invoeren. Stapje voor stapje worden de ondernemers zo duurzamer”, lacht Loes.

[contact]  [scan]