16 februari 2024

Onze korte keten maakt ons uniek en duurzaam!

Verscholen in de bossen van Ruurlo ligt De Heikamp. Iedereen kent De Heikamp natuurlijk van het pannenkoekenrestaurant, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Naast de prijswinnende pannenkoeken, gebakken met graan van eigen bodem, is er ook ruimte voor een uitdagende activiteit in het Klimbos Ruurlo, met een speurtocht door het doolhof of met een wandeling over het kabouterpad voor de kleintjes.

De Heikamp is een voorbeeld op het gebied van duurzaam ondernemen. Ze hebben onlangs ook nog eens de Ondernemersprijs Achterhoek gewonnen! Genoeg redenen voor DOA om eens bij De Heikamp op bezoek te gaan.

Bert van Zijtveld mag zich eigenaar noemen van De Heikamp en vertelt graag over dit familiebedrijf en over duurzaam ondernemen: “Duurzaam ondernemen is voor mij niet alleen energie besparen, maar veel meer. We besparen zeker energie. We hebben namelijk een volledig elektrische keuken en ook op andere manieren proberen we te besparen met bijvoorbeeld ledverlichting. Wat ons onderscheidt, en wat wij echt leuk vinden, is onze korte keten: onze eigen gewassen, geteeld op loopafstand, zonder tussenkomst van buitenlandse leveranciers. Ons meel, onze pannenkoeken, brood, en andere producten komen echt van Achterhoekse bodem.”

Ondernemersprijs Achterhoek

Onlangs heeft De Heikamp de Ondernemersprijs Achterhoek in ontvangst mogen nemen. Bij de Ondernemersprijs Achterhoek wordt er gekeken naar verschillende aspecten, waaronder duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en onderscheidend vermogen met betrekking tot markt, concurrentie en omgeving. “Een erkenning voor ons werk in diverse branches en onze samenwerkingen, waaronder die met scholen. Met enige regelmaat ontvangen wij hier klassen die wij in een uur tijd meenemen door ons bedrijf en alles wat wij doen. Het maakt ons niet uit, uit welke stromingen mensen komen. Zo hebben wij Caroline van der Plas (BBB) en Lisa Westerveld (GL) hier al mogen verwelkomen. We delen onze ervaringen graag met iedereen.”

Toekomstplannen

De Heikamp kijkt altijd naar verdere mogelijkheden om te verduurzamen. Zo streven zij ernaar om niet alleen hun eigen producten te verbouwen en te gebruiken, maar ook om dit breder weg te zetten en meer mensen te betrekken bij hun verhaal. “Momenteel werken we aan aantrekkelijke verpakkingen, waarmee we onze zelf verbouwde producten beschikbaar maken in lokale landwinkels. Denk aan pannenkoekenmeel, broodmeel en diverse mixen.” Maar hun tarwe biedt ook mogelijkheden voor het maken van pasta en zelfs bier. Daarnaast produceren ze ook eigen olie uit zonnebloempitten en zijn ze begonnen met imkeren. Dit alles om hun eigen productie steeds verder uit te breiden.

Heitjes

Bij De Heikamp wordt gewerkt met Heitjes, een unieke munt die speciaal voor De Heikamp is geslagen. Na het afrekenen kunnen kinderen direct met de gekregen Heitjes naar de Heitjeshut. “Daar kunnen ze kiezen voor duurzaam speelgoed, zoals een springtouw of stoepkrijt om buiten spelen te stimuleren. Als iemand geen interesse heeft in een Aardig-Heitje, worden deze omgezet in Liefdadig-Heitjes. Voor elk Liefdadig-Heitje doneren wij één euro aan een goed doel naar keuze van de gast.”

Tips voor ondernemers

Bert vertelt dat het, zeker voor startende ondernemers, niet per definitie financieel verstandig is om te starten met duurzaamheid, omdat zulke investeringen zich niet zomaar terugbetalen. “Want ik ben van mening dat alles wat duurzaam kan zijn ook rendabel moet zijn, anders is het niet duurzaam. Het is dus essentieel om je als ondernemer te focussen op duurzame mogelijkheden die haalbaar zijn, ook op langere termijn. Daarnaast is het vooral belangrijk dat je zoekt naar aspecten die bij je passen en waar je enthousiast over bent. Als je iets doet waar je plezier in hebt dan hou je het langer vol.”