Harold Vulink is de innovatiemakelaar van het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT). ACT is de regio Achterhoek van RCT Gelderland. Een belangrijke schakel voor innovatie in de regio. Als enige betaalde kracht binnen het ACT ziet hij het als zijn taak om goed in te spelen op wat ondernemers beweegt. “Ik breng ondernemers bij elkaar vanuit hun innovatievragen, organiseer bijeenkomsten en leerkringen, en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.” Het opbouwen van persoonlijke relaties is voor hem essentieel. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de ondernemers in de regio echt te kennen. Door vraaggestuurd te werken en de taal van de ondernemer te spreken, weet hij precies in te spelen op hun behoeften en wordt er op een praktische manier samengewerkt aan innovatie.
ACT werkt veel samen met de andere netwerkorganisaties in de Achterhoek en daarbuiten. Zoals de andere RCT’s, het CIVON, de Steck, Smarthub, regio 8RHK en VNO-NCW. Samen organiseren ze voor de diverse sectoren – zoals bijv. de maakindustrie, onderwijs, gezondheidszorg en Agro cross-overs. Deze samenwerkingen zijn een belangrijk onderdeel van de regionale aanpak. Hoewel zijn uitvalsbasis het CIVON is, geeft Harold aan dat zijn kantoor eigenlijk zijn auto is, omdat hij veel onderweg is om ondernemers te bezoeken en de verbindingen te versterken.
8RHK Verbindt Energie
ACT had voor de energiecrisis al een leerkring energie-intensieve bedrijven. Daarnaast kochten 800 ondernemers samen hun energie in via het Achterhoeks collectief en PM Energie. Tijdens de energiecrisis, die ontstond door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, besloten CIVON en ACT/RCT Gelderland om 8RHK Verbindt Energie op te richten. SIKA, de regio 8RHK en VNO NCW haakten hierop aan. Het begon met de directe gevolgen van de stijgende energiekosten voor bedrijven, en niet veel later werd ook netcongestie een groot probleem.
“Onze eerste focus lag op energie-intensieve bedrijven. We hebben leerkringen georganiseerd om samen manieren te vinden om het energieverbruik te verminderen. Dat was hard nodig, want door de verviervoudiging van de energieprijzen gingen de kosten door het dak,” legt Harold uit. “Ondernemingen moesten manieren vinden om deze stijgende kosten onder controle te houden. Anders kwamen ze in de verleiding om naar het buitenland te vertrekken, waar de kosten een stuk lager liggen – vooral in Duitsland was dat aantrekkelijk. In Nederland hebben we te maken met hoge personeels- en energiekosten, wat voor bedrijven heeft geleid tot het verplaatsen van hun activiteiten en sommige gingen zelfs failliet.”
Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek
Al snel werd duidelijk dat de energiecrisis niet alleen de maakindustrie trof, maar ook huishoudens en mkb-bedrijven. “Het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek (DOA) zag dat een belangrijk deel van onze doelgroep overeenkwam, dat maakte een samenwerking logisch.” Harold ziet DOA vooral als een waardevolle gereedschapskist voor ondernemers die vragen hebben over duurzaamheid. “Het is belangrijk dat ondernemers de juiste tools kunnen inzetten om vooruitgang te boeken,” zegt Harold. “RCT koppelt bedrijven met een vergelijkbaar kennisniveau aan elkaar om kennis en ervaring te delen. Vooral bedrijven die zelf geen kennis hebben van energie en duurzaamheid, worden doorverwezen naar DOA.”
Netcongestie
Harold heeft door de jaren heen meer kennis over netcongestie opgedaan, die hij ook beschikbaar stelt aan DOA. Netcongestie is een probleem dat hij omschrijft als een file waar bedrijven en andere stroomverbruikers in vastzitten. “Bedrijven hebben een gemaximeerd gecontracteerd vermogen, maar krijgen tegelijkertijd te horen dat ze moeten verduurzamen. Dit leidt tot grote uitdagingen. Supermarkten willen bijvoorbeeld elektrisch gekookte groenten aanbieden in plaats van gasgestookte, maar de energie die hiervoor nodig is, is niet beschikbaar. De regelgeving is vaak tegenstrijdig en zet ondernemers klem tussen verduurzaming en de beperkingen van het energienet.”
Toch benadrukt Harold dat netcongestie slechts een van de vele problemen is waarmee ondernemers te maken hebben. “De hoeveelheid regelgeving, stijgende loonkosten en afstand tot nieuwe markten, maakt het steeds moeilijker voor bedrijven om in Nederland effectief te opereren. Het is soms zelfs aantrekkelijker om naar het buitenland te verhuizen.”
Een positieve ontwikkeling die Harold opmerkt, is de daling van de prijzen van accu’s. “Bedrijven zoals Obelink en Kramp investeren in deze technologieën om overtollige energie op te slaan. Dit soort oplossingen, zoals load balancing, worden steeds interessanter.”
Informeer het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek (DOA) hier over knelpunten voor jouw bedrijf op het gebied van beperkte transportcapaciteit (netcongestie). Met deze informatie kan DOA nagaan hoe zij bedrijven kan helpen om de impact van netcongestie op de ontwikkeling en verduurzaming van hun bedrijf te verminderen.