Energiekosten rijzen de pan uit. En toch zien we bij horeca en winkeliers de deuren vaak openstaan om het winkelende publiek naar binnen te lokken. Daar komt deze winter verandering in:tijdens de koude wintermaanden sluiten veel ondernemers hun deuren. Niet omdat ze dicht zijn, nee integendeel: de deur staat juist wagenwijd open! Door de deur te sluiten besparen zij energiekosten én dragen zij bij aan een milieubewuste Achterhoek.
Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), Achterhoekse gemeenten en ondernemersverenigingen hebben de handen ineengeslagen en de Deuren Dicht actie op touw gezet. In Bronckhorst sluiten nu ook ondernemers aan. Vrijdag 16 december overhandigde wethouder Antoon Peppelman het bordje aan Riske Legtenberg-Lourens van de winkel ‘Van Sinckel’. ”Het is een mooi initiatief in deze tijd waar we het continu over energie hebben”, aldus Peppelman. ”Elke winkelier moet hieraan meedoen, om samen de bewustwording van de klimaatverandering te vergroten”, zegt hij. Volgens Peppelman zijn er alleen maar winnaars als er veel ondernemers aan mee doen. ”Het is in het belang van ons allemaal dat we zo min mogelijk energie gebruiken.”
Via een collega-ondernemer uit Hengelo Gld. kwam onderneemster Riske in aanraking met de actie. ”Dit leek mij een heel goed initiatief om ook in Bronckhorst op te pakken”, vertelt ze. ”We hebben allemaal hoge energiekosten. Wij hadden als Van Sinckel altijd de deur wagenwijd openstaan, omdat we dat gewoon uitnodigend vinden. Dat is door de hoge kosten niet meer mogelijk”, aldus Riske. maar hoe maak je nu goed kenbaar dat je open bent, met de deur gesloten? ”Het bordje helpt hier heel goed bij. Het nodigt uit om binnen te komen en er staat duidelijk op dat we open zijn. Ik roep alle medeondernemers op om mee te doen aan deze actie. Het werkt erg goed en ik vind het belangrijk dat we uniformiteit uitstralen.”
De Deuren Dicht actie is een initiatief van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), de gemeenten en ondernemersverenigingen. ”Met het sluiten van de deur, kan heel eenvoudig de energierekening worden verlaagd. Natuurlijk zijn de deuren wel wagenwijd open voor hun klanten.” Legt Jan Straatman, programma manager van AOD, uit.
Wat te doen? Neem contact op met je lokale winkeliersvereniging om een bordje aan te vragen of vul het formulier in op onze website.
Samen sterk voor een duurzame Achterhoek!