Vooroplopen en meedoen aan een energieneutraal Achterhoek in 2030!

Achter de deuren van het grote bedrijfspand van de Nijhuis Group vindt veel bijzonders plaats. Carolien Nijhuis is eigenaresse van deze bloeiende organisatie, die 25 vakmensen in dienst heeft. De Nijhuis Group levert spare parts voor de varkensindustrie maar ook allerlei soorten machines en metaalproducten voor de maakindustrie. “Bij ons is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid in de organisatie. Dat begint al bij een duurzame relatie die wij opbouwen met onze medewerkers, relaties en klanten. Ik roep mijn collega-ondernemers op om er ook mee aan de slag te gaan. Ik doe dat zelfs door het logo van AOD in mijn e-mailhandtekening te plaatsen.”

 

Heb jij nog geen scan gedaan? Je bent ‘gek’ als je het niet doet!

Via het projectteam van Achterhoek Onderneemt Duurzaam in Winterswijk en de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) werd Carolien geattendeerd op de Duurzaam Ondernemen en Energiescan (DOE-scan). En daar was ze maar wat blij mee. “Je investeert zelf een klein beetje tijd en je ontvangt er een mooie samenvatting voor terug, die je onder andere als marketingtool kunt inzetten om je doelstellingen te halen.” Samen met de adviseurs liep Carolien een ronde door het bedrijf en langs het machinepark. “Ik ontving feitelijk een actielijst waarmee ik aan de slag kon gaan. Heel waardevol!”

 

30% besparing per machine

Naar aanleiding van de scan heeft Nijhuis Group een test gedraaid met een machine die toch al gereviseerd moest worden. “Na de revisie hebben we een energiemeter tussen de machine geplaatst. De test heeft uitgewezen dat we door de aanpassingen 30% energie besparen. Inmiddels hebben we 5 machines gereviseerd.” Er is daarna ook nog uitgezocht of zonnepanelen bij Nijhuis een interessante investering zouden zijn. “Onze dakconstructie is berekend op het extra gewicht van zonnepanelen. Vanwege onze bovenloopkranen zijn zonnepanelen niet mogelijk. Jammer dat het kan, maar we weten in ieder geval waar we aan toe zijn en hebben dan ook een goed onderbouwd verhaal.”

 

Warmteterugwinning en ledverlichting staan op de agenda

“We verdienen niet alles in één keer dus we verduurzamen ook niet in één keer. Zodra er een tl-balk kapot is wordt deze vervangen door een ledlamp. Het is momenteel een allegaartje in de hal, maar dat vinden wij niet erg.” De onafhankelijke energie-adviseur die door Achterhoek Onderneemt Duurzaam wordt ingeschakeld heeft Carolien ook nog gewezen op de mogelijkheid van warmteterugwinning bij de afzuigkappen en het plaatsen van roetfilters. “Het is gemeten, alles wat wij uitstoten is niet schadelijk, maar het kan altijd nog beter. Daar gaan wij binnenkort ook mee aan de slag.”

 

“Wij willen slimmer en schoner produceren. In de Achterhoek draaien we op wereldniveau mee maar zijn veel te bescheiden. We moeten ons veel meer in de etalage zetten om ons bedrijf toekomstbestendig te maken en jonge medewerkers aantrekken. De nieuwe generatie accepteert het niet meer als je als onderneming niet aan het milieu en het klimaat denkt. Geef hen daarom ook een reden om in de Achterhoek te willen wonen en werken!”