‘Het draait om kennis delen en bewustwording’


“Duurzaamheid is een grote economische kans.” Maurice Beijk specialist duurzaam bouwen kent geen twijfels. “Groen, gewoon doen!”, is zijn credo. De duurzaamheidsgoeroe, inspirator en praktijkman begon bijna twintig jaar geleden aan zijn missie. “Ik was lange tijd een roepende in de woestijn, maar nu is het tij eindelijk aan het keren.”


Maurice Beijk neemt alle tijd voor een interview met redacteur Richard Stegers in het bijzijn van projectleider Rinus Smet van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD). Hij wil zijn boodschap overbrengen en deelt graag zijn kennis. “Noem me een creatieve verbinder. Ik breng partijen met elkaar in contact. Delen is het nieuwe krijgen. Openheid en transparantie zijn daarbij belangrijke voorwaarden. Samen kunnen we het verschil maken.” Twente en de Achterhoek zijn vergelijkbaar, aldus Beijk. Er zijn veel mooie en innovatieve bedrijven, lokale samenwerking is beslist geen taboe en het personeel heeft de juiste arbeidsethos. Rinus Smet knikt instemmend. “Dat is beslist ook de ervaring van AOD. Er bestaat in de Achterhoek grote belangstelling om gezamenlijk aan de slag te gaan met duurzaamheid. Na de succesvolle start in Berkelland door de Industriële Kring Berkelland (IKB) op de bedrijvenparken volgen nu de overige industriële kringen in de Achterhoekse gemeenten. De bewustwording groeit dat duurzaam ondernemen je bedrijf op voorsprong zet. Bovendien vergroot dat de kracht van de regionale economie op korte en lange termijn.” Maurice Beijk kan mensen inspireren en enthousiasmeren en wil AOD graag behulpzaam zijn. Rinus Smet neemt het aanbod om de handen ineen te slaan graag aan.


Een schone wereld in 2050, dat is het grote doel van Beijk. De stip op de horizon, waar de overheid alleen nog maar circulair wil zijn en met 90 procent hernieuwbare energie. Bewustwording en anders durven denken, daar draait het om. Bij vloerenspecialist Unipro in Haaksbergen (het huidige Uzin Utz Nederland) bracht hij zijn ervaring in de praktijk. Het resulteerde in de ‘groenste’ fabriek van Nederland. Het nieuwe bedrijfspand werd in 2014 geopend door koningin Maxima. Pijlers zijn een zeer energiezuinig gebouw, een moderne CO² neutrale productiewijze, ketensamenwerking, co-creatie en hergebruik van afval. Daarnaast staan de medewerkers er centraal. “Mensen vormen het hart van het bedrijf. Ze moeten zich prettig voelen op hun werkplek.” Beijk vertaalde bij Unipro de heldere visie van de directie en stond zo aan de wieg van de transformatie van het bedrijf. Ook speelde hij een voorname rol bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Stepelerveld tot één van de duurzaamste bedrijvenparken van het land met een GPR-score van 8.0.


Daarna werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij is per 1 mei overgestapt naar ReintenInfra. In de rol van Rentmeester 2050 gaat hij zijn expertise inzetten om de volhoudbaarheid verder vorm te geven binnen de (infra-)bouwbranche. Als dirigent binnen het bedrijf voor een duurzamere werkomgeving, maar vooral om toegevoegde waarde te brengen binnen de branche. “Ik ben Herman Reinten en Karin Rog van ReintenInfra dankbaar voor de kansen die ik krijg. Het zijn pioniers, denken anticyclisch. Dan valt er veel winst te boeken.” Beijk spreekt liever over volhoudbaarheid dan over duurzaamheid. “Dat komt omdat daar het woord duur in zit. En duurzaamheid is niet duur en ook niet ingewikkeld. Wat kost het, hoor ik vaak zeggen. Je moet het omdraaien, wat levert het op. Heel veel is mijn ervaring.” Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand, stelt Beijk. “De echte uitdaging is een circulaire economie, dit is echt noodzaak. Aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG’s) oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen zoeken naar werkbare oplossingen met oog voor natuur, mens en beleving. Zo ontstaat een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Op weg naar een betekenisvolle economie. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

 

Tips van Maurice Beijk