Compliment voor energieverbruik

Na de opening van het pand, twaalf jaar geleden, was er de nominatie voor de mooiste kapsalon van de wereld. Nu, na de Energy-check-up volgt het compliment dat het energieverbruik nauwelijks beter kan. ‘Leuk om te weten dat je het goed doet’ zegt Martine Hendriksen, eigenaresse van de Hair en Beautysalon, ‘maar jammer dat we niet meer kunnen besparen!’

Losse lampjes

‘De scan werd aangeboden door de gemeente, de provincie en Achterhoek Onderneemt Duurzaam.  En omdat we veel verlichting hebben en best een hoge energierekening, deden we graag mee. Stiekem hoopte ik op besparingstips maar er waren alleen wat losse lampjes die beter konden. We hadden nog geen ledverlichting, maar ik begreep inmiddels dat er ook ledverlichting is die kleurloos is. Je begrijpt dat dat voor in de kapsalon heel precies komt.

Het stroomverbruik is ook hoog door het intensieve gebruik van föhns en droogkappen. De haardrogers worden elk jaar zuiniger. En omdat ze maximaal twee jaar meegaan, vervangen we ze regelmatig. Zo heb je automatisch de meest zuinige versie.

Volgende stap?

Twaalf jaar geleden betrok de kapsalon een oude schuur. Fantastisch verbouwd en toen al uitstekend geïsoleerd. Maar dat is vooral te danken aan onze installateur. Op zijn aanraden zijn er de modernste en handigste snufjes ingebouwd. Waaronder een uitstekende cv-ketel en vloerverwarming die ook kan koelen in de zomer. Ik hield me daar toen nog niet zo mee bezig. Een volgende stap zou zijn om zelf energie op te wekken. Het dak van de salon is er groot genoeg voor en ook de ligging is goed. Toch wil ik eerst de bevindingen bij ons thuis ervaren. Daar liggen de zonnepanelen net op het dak!

Conclusie

Duurzaamheid was bij ons geen corebusiness. Wij waren meer gefocust op het uiterlijk van de mens. Nu denk je toch anders. Het hoort er gewoon bij en is onderdeel van ons allemaal. Dus ook van onze klanten en onze kinderen. Daarom gaan we bewuster om met energie maar kiezen we ook steeds vaker voor leveranciers die duurzaam werken en voor biologische producten met duurzame verpakkingen. Zo voorkomen we verontreinigingen en rare dingen in de toekomst. En het leuke is… de kapsters gaan nu ook thuis bewuster met energie om!


[contact]  [scan]