De lokale projectteams van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) zijn vorig jaar succesvol van start gegaan. Op 14 januari jl. kwamen ze bijeen in Zelhem om successen en ervaringen met elkaar te delen. Veel ondernemers werden op deskundige wijze begeleid om duurzaamheidsmaatregelen waar te maken. Als resultaat van alle inspanningen zijn er inmiddels in totaal al ruim 250 energiescans uitgevoerd. Toch is er nog voldoende werk aan de winkel. De energietransitie komt in een stroomversnelling en 2019 wordt een cruciaal jaar.
De slogan ‘Meer winst met minder energie’ slaat aan. Bedrijven kunnen flink besparen op hun energierekening. Investeren in duurzaamheid zorgt op termijn voor structureel lagere kosten, een beter bedrijfsresultaat en daarmee concurrentievoordeel én toekomstbestendigheid. Daarbij leveren ze een bijdrage aan een schonere wereld. Toch zijn nog niet alle bedrijven zich bewust van wat er allemaal mogelijk is. Ze zien door de bomen het bos niet meer en haken soms af. Deze bedrijven doen er goed aan zich te laten informeren door een adviseur van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. AOD heeft alle expertise in huis en verricht kosteloze energiescans. De organisatie is een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA). In het project participeren de Achterhoekse gemeenten, VNO-NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek. De provincie Gelderland en de gemeenten zorgen voor ondersteuning.
Ondernemers zijn in het kader van de Wet milieubeheer per 1 januari verplicht te rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze treffen. Doen ze dat niet dan riskeren ze een boete van de inspectie van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Deze stok achter de deur zorgt ervoor dat bedrijven weinig keuze hebben. Ze moeten aan de slag met de energietransitie, want per 1 juli moeten ze kunnen aantonen welke maatregelen ze hebben getroffen. Wat soms wordt vergeten is dat het is niet alleen wettelijk vereist is, het levert ze ook veel op. Dat laatste punt is van groot belang.
Ondernemers die al energiebesparende maatregelen hebben getroffen, zijn namelijk laaiend enthousiast. Enthousiast over het inzicht dat ze verkrijgen door de scans, de besparingen en de milieuwinst. “Het zit vaak in de simpele dingen, zaken waar ze helemaal niet aan hebben gedacht”, zo liet een vertegenwoordiger van het projectteam weten. “Met onze scans worden ze op het juiste spoor gezet. Ze hoeven de bal alleen maar in te koppen. Daarna profiteren ze op alle fronten. Vooral de ontzorging wordt als zeer prettig ervaren. Met het rapport van de scan voldoen ze tevens aan de informatieplicht, dat is voor velen een hele zorg minder.”
De projectteams zetten hun missie dit jaar energiek voort, zo bleek in Zelhem. Na de lancering van de teams in de gemeenten Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk zijn de koplopers al aan de slag gegaan. Dat heeft geresulteerd in flink wat maatregelen. Nu is het de beurt aan de volgers. Voor het komend jaar zijn er weer voldoende kosteloze energiescans beschikbaar. Daarnaast zal ook de gemeente Aalten aansluiten, zo is de bedoeling.
De Achterhoek is ambitieus en heeft als doelstelling om in 2030 geheel energieneutraal te zijn. Kom in beweging, doe mee en volg het goede voorbeeld. Voor meer informatie of aanmelding voor een kosteloze energiescan: www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl.
[contact] [scan]