Maak gebruik van je duurzame mogelijkheden

‘Als je toch nieuw gaat bouwen ben je jezelf te gek af als je niet optimaal gebruik maakt van alle voordelen die duurzaam bouwen je als ondernemer biedt’, zegt Jan-Willem Boezel, voorzitter van de Varsseveldse Industriële Vereniging, lid van projectteam Oude IJsselstreek en directeur van fietsenfabrikant Van Raam in Varsseveld. De snelgroeiende fabrikant van aangepaste fietsen verhuisde begin januari naar een nieuw, duurzaam pand.

 

30 kilometer vloerverwarming

‘Wat die voordelen zijn? Het belangrijkste vind ik dat de medewerkers nu in een veel fijner klimaat kunnen werken. We hebben ongeveer 30 kilometer vloerverwarmingsbuizen door het hele pand lopen, daarmee koelen en verwarmen we het hele pand. Juist die constante temperatuur levert veel blijere medewerkers op. Want het was soms erg warm of koud in onze oude productiehallen. Voor dit systeem met warmtepomp hebben we 25 bronnen in de grond laten boren tot ongeveer 130 meter diep’.

 

Zonnepanelen, led en goede isolatie

‘Maar ook qua kosten en CO2 uitstoot zijn er veel voordelen. Op één oven na draait alles nu op elektriciteit. Dat scheelt behoorlijk. Onze elektriciteit komt straks van 1600 zonnepanelen op het dak. Voor het licht is alleen ledverlichting gebruikt. Je vindt bij ons geen lichtschakelaars, want alles werkt met bewegingsmelders. Op deze manier brandt het licht nooit onnodig. Het pand is verder heel goed geïsoleerd. Voor het daglicht konden we geen dakramen gebruiken vanwege de zonnepanelen. Daarom hebben we nu grote raampartijen aan de zijwanden,  waar HR+++ glas voor is gebruikt’.

 

Marktvoordelen

Als wereldspeler op het gebied van aangepaste fietsen schrijft Van Raam ook in op tenders. ‘Laatst nog, voor de Noorse overheid. Er wordt steeds meer gevraagd naar de CO2 footprint van zowel je product als je fabricageproces. Dan zitten we goed, want ook onze materialen proberen we zo dicht mogelijk bij huis in te kopen. We zijn blij dat we mensen met een beperking zo lang mogelijk uit de auto kunnen houden met onze speciale fietsen. Iedereen voelt zich beter van gezond in beweging blijven in de buitenlucht’.

 

Tip voor ondernemers

‘Mijn tip voor andere ondernemers? Zorg ervoor dat je een goede adviseur hebt die weet welke subsidiemogelijkheden er zijn. En een andere tip: schakel als eerste een installateur in als je gaat nieuwbouwen. Bij ons is onze installateur vanaf dag één betrokken geweest. Heel belangrijk”.

[contact]  [scan]