Henk Deunk, ambassadeur van Berkelland Onderneemt Duurzaam

Je moet het gewoon met boerenverstand bekijken. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, daarom geef je het als ondernemer alleen uit aan dingen die wat opleveren. Die scan die nu ter beschikking wordt gesteld laat je zien hoeveel je kunt besparen en hoeveel je kunt winnen door duurzaam te ondernemen. En dat is voor veel ondernemers echt veel gemakkelijker dan ze dachten”, zegt Henk Deunk, secretaris van Industriële Kring Berkelland (IKB) en voormalig autodealer in Ruurlo.


“De scan levert voor iedere ondernemer iets anders op. De een bespaart wel € 15.000,- per jaar, de ander vindt het een voordeel om een compleet investeringsplan te hebben klaarliggen voor de toekomst en de volgende bespaart met één telefoontje naar Liander zo € 500,-.  Je moet als ondernemer bovenop de kosten zitten. Bel anders even met een van de ondernemers die al een scan hebben gehad. Die kunnen je het beste vertellen wat ze er aan hadden”.

“Eigenlijk is het een rare gewoonte:  we zijn gewend om maandelijks geld aan energie te betalen waar je niks voor terugkrijgt. Maar als je in je eigen energiemaatregelen investeert, ben je na verloop van tijd kostenvrij. Vergelijk het met het verschil tussen een huur- en een koopwoning. Een beetje ondernemer gaat rekenen en zal het geld liever in zijn eigen pand investeren, dan het maandelijks naar de energiemaatschappij brengen. Dat bedoel ik met dat boerenverstand”, lacht Deunk.

“En vergeet niet hoe belangrijk het is om toekomstbestendig te ondernemen. Voor je het weet pikt een slim studententeam jouw klanten in met een nieuw, duurzaam, businessmodel. Of komt de regelgeving om de hoek met de besparingsverplichtingen. Voor veel bedrijven geldt dat al vanaf 1 juli 2019. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn. De scan is nu kosteloos beschikbaar, dus je bent gek als je daar geen gebruik van maakt. Tenzij je liever de ogen dichthoudt en graag geld over de balk gooit”.

Henk Deunk zet zich ook nog steeds in voor de Belangenvereniging Bedrijvenparken Ruurlo, na de verkoop van zijn Volvo-autobedrijf in Ruurlo in 2005. “Een paar jaar geleden wilde Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) aan de slag met het verduurzamen van het bedrijvenpark in Ruurlo. Dat zag ik wel zitten, ik ben vanaf toen ambassadeur geworden van AOD. Ik dacht  dat het alleen die pilot zou zijn bij mijn eigen bedrijvenkring, maar ik ben nog steeds bezig. Inmiddels kom ik bij bedrijven in de hele gemeente Berkelland. Dat is erg leuk, zeker als je ze zoveel voordeel kunt komen brengen. Ik kom toch met € 1500,-  in de zak, want dat is de waarde van de scan. En mijn zakken zijn nog niet leeg: ik mag nog wat scans aanbieden komend jaar”.

Bent u ondernemer in Berkelland en wilt u weten wat u kunt besparen? Maak een afspraak met Henk Deunk via henk@deunk.eu of tel. 06-51354713.
Ervaringen van andere ondernemers vindt u op www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl/voorbeelden.


[contact]  [scan]