In gesprek met 8RHK Ambassadeurs – De kracht van samenwerking: Achterhoek op weg naar een circulaire en duurzame toekomst

 

In de Achterhoek wordt al jaren gewerkt aan de transitie naar een duurzame en circulaire economie. Een belangrijke motor achter deze ontwikkeling is 8RHK ambassadeurs, een samenwerkingsverband waarin overheid, ondernemers en organisaties (de 3 O-structuur) gezamenlijk optrekken. Binnen dit verband speelt de thematafel Circulaire Economie en Energietransitie (CE&E) een cruciale rol. Wilko Pelgrom, wethouder van de gemeente Bronckhorst en bestuurlijk verantwoordelijk voor de tafel CE&E en Aleid Diepeveen, programmaregisseur circulaire Economie & Energietransitie bij 8RHK ambassadeurs, vertellen hoe de regio gezamenlijk werkt aan een duurzame toekomst.

8RHK: Thematafel CE&E
“Als voorzitter van de thematafel CE&E kijk ik samen met de betrokken partijen hoe we de grote transities waar we voor staan kunnen vormgeven,” legt wethouder Wilko Pelgrom uit. ” Als bestuurlijk verantwoordelijke voor deze thematafel is het mijn rol om ervoor te zorgen dat de ambities rond duurzaamheid en circulariteit worden vertaald naar concrete resultaten voor de regio. We hebben het niet alleen over ideeën, maar ook over hoe we knelpunten oplossen en die ambitieuze doelen daadwerkelijk behalen. Het vraagt een nauwe samenwerking tussen overheid, ondernemers en organisaties (de 3 O’s) om deze vraagstukken aan te pakken.”

Aleid Diepeveen, programmamanager bij 8RHK ambassadeurs, vult aan: “In mijn rol faciliteer ik de samenwerking tussen verschillende partijen, waarbij we gezamenlijk prioriteiten stellen op de belangrijkste thema’s. Om bewegingen te realiseren, maken we gebruik van diverse middelen zoals bestuurlijk overleg, programma’s en de Regiodeal. Wat deze regio uniek maakt, is dat we niet vanuit geïsoleerde posities werken, maar juist samen naar oplossingen zoeken voor de verschillende vraagstukken. Dit is niet alleen efficiënt, maar ook essentieel gezien de complexe uitdagingen waar we voor staan.”

 

Samenwerking met de 3 O’s: krachten bundelen
De samenwerking tussen overheid, ondernemers en organisaties is essentieel voor het aanpakken van grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie en de verduurzaming van de landbouw. Diepeveen: “We staan aan de vooravond van veranderingen die niet alleen ons landschap en onze economie zullen beïnvloeden, maar die ook ingrijpen op het dagelijks leven van mensen. We werken met elkaar aan innovaties en nieuwe bedrijvigheid die bijdragen aan een duurzame toekomst, en daarbij is het belangrijk dat alle partijen betrokken zijn.”

Pelgrom benadrukt de waarde van deze unieke samenwerking: “Als ik aan tafel zie hoe onderwijs, ondernemers en bestuurders met elkaar in gesprek zijn, dan besef ik dat dit echt bijzonder is. We hebben in de Achterhoek respect voor elkaars vraagstukken en we zijn complementair aan elkaar. Deze samenwerking is de kracht waarmee we de grote transities, zoals de energietransitie, haalbaar maken.”

 

Anticiperen op nieuwe ontwikkelingen
Eén van de belangrijke speerpunten binnen de tafel CE&E is het anticiperen op veranderende omstandigheden. Pelgrom: “Het mooie aan deze tafel is dat we altijd proberen vooruit te kijken. We willen niet achter de feiten aanlopen, maar juist anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Zo speelt nu bijvoorbeeld de netcongestie, iets waar we twee jaar geleden nog niet over spraken. Het is cruciaal dat we ons netwerk gebruiken om tijdig op dit soort vraagstukken te reageren. We willen vooroplopen en zorgen dat onze regio klaar is voor wat komen gaat.”

De projecten die door 8RHK ambassadeurs worden ondersteund, worden zorgvuldig geselecteerd op basis van hun relevantie en bijdrage aan de regionale ontwikkeling. “We richten ons op projecten die innovatief zijn en die dienstbaar zijn aan de bredere regio,” legt Diepeveen uit. “Het gaat niet alleen om lokale oplossingen, maar ook om ideeën die regionaal impact hebben en bijdragen aan de doelen die we als Achterhoek hebben gesteld, zoals de energietransitie en circulaire economie.”

 

De sleutelrol van DOA voor ondernemers
Pelgrom wijst erop dat sommige energievraagstukken te groot zijn voor individuele ondernemers. Vaak zijn dit vraagstukken die het bedrijfsbelang overstijgen, zoals de verduurzaming van bedrijventerreinen of het aanpakken van netcongestie. DOA (Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek) speelt hierin een grote rol en is een belangrijk partij. Zij bundelt deze vraagstukken van ondernemers en fungeert als spreekbuis richting de overheid, vult Diepeveen aan. “Het zijn vaak zaken waar niet één ondernemer een antwoord op heeft, maar waar we als regio gezamenlijk een aanpak voor moeten vinden.”

Ook speelt DOA een belangrijke rol in het inventariseren van knelpunten. “Jan Straatman van DOA verwijst ondernemers waar nodig door en zorgt ervoor dat we met de juiste informatie aan tafel zitten. Door de juiste kennis te delen zorgen ze ervoor dat ondernemers daadwerkelijk stappen kunnen zetten.”
Wethouder Wilko Pelgrom ziet de meerwaarde in van de manier waarop DOA zich inzet voor de regio en de ondernemers: “DOA is een betrouwbare partner die niet alleen de vraagstukken bundelt, maar ook een brug slaat naar concrete acties en kennis deelt. Het is goed om te zien hoe ze ondernemers helpen om met hun vragen en uitdagingen vooruit te komen. Ze zijn een onmisbare schakel in het hele proces.”

 

Oproep aan ondernemers: bereid je voor op de toekomst
In de energietransitie ligt ook een belangrijke rol voor de ondernemers. Pelgrom doet daarom een duidelijke oproep aan hen: “Ik begrijp heel goed dat ondernemers druk zijn met hun dagelijkse bedrijfsvoering, maar het is ontzettend belangrijk om vooruit te kijken. De energietransitie gaat iedereen raken, en je wilt weten waar je staat op het moment dat je moet elektrificeren. Mijn oproep aan de ondernemers is dan ook: neem de tijd om kennis op te doen, kom met ons in gesprek en werk mee aan oplossingen. We hebben elkaar nodig om deze grote stappen te zetten.”

Beiden benoemen dat ze steeds meer zien dat ondernemers ook echt voelen dat ze het niet alleen kunnen en zich realiseren dat samenwerken en krachten bundelen de enige manier is om vooruit te komen.

 

Vooruitkijken naar een duurzame Achterhoek
Naast de energietransitie richt de tafel CE&E zich ook op de lange termijn ontwikkeling van de regio. Diepeveen: “We willen dat de Achterhoek een regio blijft waar het goed wonen, werken en leven is. Wonen, werken en voorzieningen zijn schakels die nauw met elkaar verbonden zijn. Als je één schakel weghaalt, heeft dat direct impact op de andere. Het is daarom belangrijk dat we als regio blijven investeren in onze leefomgeving én in onze bedrijvigheid.”

 

Trots op de innovatiekracht in de Achterhoek
Pelgrom besluit met een trots pleidooi voor de innovatiekracht van de regio. “De Achterhoek staat bekend als een regio van kansen, met enorm veel innovatiekracht. We hebben hier geweldige bedrijven, van grote bakkerijen tot waterzuiveringsbedrijven die energie opwekken. Dit soort successen mogen we best meer benadrukken. Achterhoekers zijn bescheiden, maar we hebben alle reden om trots te zijn op wat hier gebeurt. Eigenlijk zouden alle Achterhoekers naar de theaterschool moeten om te leren hoe ze applaus in ontvangst nemen”, zegt hij met een glimlach.

De toekomstvisie van 8RHK ambassadeurs is duidelijk: samenwerking blijft de sleutel tot succes. Of het nu gaat om de energietransitie, circulariteit of het creëren van een duurzaam vestigingsklimaat, de regio Achterhoek blijft bouwen aan een toekomst waarin innovatie en samenwerking centraal staan.

Meer informatie over de thematafel CE&E: www.8rhk.nl/thema/circulaire-economie-energietransitie/