Als duurzaam ondernemen ergens overgaat dan is dat wel de solidariteit tussen generaties. Guido Rensing meldde zich bij de Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD). Hij wil collega’s in beweging brengen duurzamer te ondernemen. Vanuit minder energieverbruik en kosten besparen, ben je een slimmer bedrijf, is zijn verhaal. Dat maakt je bedrijf aantrekkelijker voor met name jonge mensen: of ze er nu komen kopen of in de nabije toekomst komen werken.
De hal aan de Koningslinde in Lichtenvoorde is vrij nieuw en eigentijds ingericht. Boven de toonbank hangt een LED-lamp gemaakt van fietsensturen. In de tien jaren dat Guido Rensing er met zijn fietsenbedrijf zit, is hij continue bezig met ‘niet nodeloos energie verbruiken’. Boven het stukje werkplaats waar hij aan twee liften de fietsen repareert, hangen twee infrarood panelen die precies de 6 vierkante meters verwarmen waar hij de dag het meest doorbrengt. “Tot bij de ingang de ruimte te verwarmen is niet nodig. Ik verwarm niet onnodig bij. Wat je aan energie wel nodig hebt dien je zelf op te wekken of zorgdragen dat je warmte of koelte kan opslaan, vindt Guido. Voor een ‘goede verlichting’ in de werkplaats heeft hij tl-buizen snel vervangen door LED-tubes. “Je doet je bedrijf, jezelf en je kinderen te kort als je wacht totdat ze kapotgaan. Vervang ze nu. Het levert veel meer gewin op dan alleen een kostenbesparing.”
Guido Rensing raakte geïnspireerd door Al Gore. “Zijn gedrevenheid is een voorbeeld voor mij anderen te overtuigen over de waarde van duurzaam ondernemen. De film opent je ogen: als we zo doorgaan, gaat het mis met de hele wereld. Mede daarom ben ik met deze fietsenzaak begonnen. De coronacrisis bevestigt mijn keuze nog eens: fietsen is gezond en de fiets draagt als vervangend vervoersmiddel bij aan het klimaat. Fietsen zijn een modeartikel geworden wat onnodige verspilling van de grondstoffen in de hand werkt. Daarom probeer ik door repareren en hergebruik van onderdelen fietsen op de weg te houden. Al met al: ik word er niet vrolijk van als ik producten verkoop die meer schade geven aan de wereld dan een verbetering. Dat gaat aan mij knagen. Bovendien wil ik niet dat kinderen mij verwijten dat wij energie en grondstoffen hebben verkwanseld ten koste van hun toekomst. Ik zou me ervoor schamen. Want de middelen zijn er gewoon om energie of grondstoffen te besparen.”
“Kinderen krijgen duurzaamheid en milieu in de lessen op school. Zij wijzen mij er ook op ‘pap, doe de lampen uit, laat ze niet onnodig branden’. Dat gedrag bij de jeugd leeft door in hoe zij in de nabije toekomst hun aankopen doen.”
Bij ondernemers bestaat er geen onwil om energie te besparen of duurzaamheid verder door te voeren in hun bedrijven, zo vertelt Guido verder. Dit is de grondreden waarom de AOD opgericht is. Guido: “Heel veel mensen hebben het overzicht niet op wat ze kunnen doen, welke investeringen energie opleveren en waar ze kunnen besparen op hun energieverbruik. Kijk eens naar een industrieterrein en hoeveel trafohuisjes er staan bij bedrijven? Kijk ook naar de meters dak op een terrein. Daar kunnen we samen toch wat mee doen? Technische oplossingen zijn er overal.
En de terugverdientijd is meestal zeer acceptabel. De kleine oplossingen leveren sowieso al een energie- en kostenbesparing op. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsmelders inbouwen zodat het licht in een ruimte alleen aanspringt als iemand er is. Zonnepanelen leveren een waardevermeerdering van panden op. Je googlet en je vindt altijd mensen die zo enthousiast zijn om hun ervaringen te delen.” Hij vertelt dat een junior energiecoach zijn kinderen wees op het aantal lampen dat mensen thuis hebben. “We hebben door ons huis gelopen en wel geteld kwamen we uit op 100 lampen. En dat zijn er echt niet veel hoor. Tel de lampen thuis maar eens. Als je die allemaal vervangt door LED heb je binnen twee jaar die investering terug. Wacht dus niet totdat de lamp kapot gaat, want het verbruik tikt door.”
[scan]
Tekst: Eveline Zuurbier