‘Het is gewoon een sport waar ik heel vrolijk van word’, zegt Maarten Reimes van Hof van Eckberge met een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Als je ziet hoeveel we besparen in CO2 -uitstoot en in euro’s dan word ik daar blij van. Beetje bij beetje verduurzamen we steeds meer. Door ons bewust te zijn van alles wat we doen en door ons gedrag aan te passen. Dat is leuk en het levert veel op’.

 

Het hele team doet mee

Restaurant, speelparadijs en evenementenlocatie Hof van Eckberge heeft sinds de Duurzaam Ondernemen en Energiescan zo’n 20 % bespaard op de energierekening. ‘Dat is denk ik rond de 10.000 euro per jaar. Het is het resultaat van alle kleine veranderingen die we met ons hele team hebben ingezet. Het mooie is dat we het allemaal echt leuk vinden. We belonen elkaar voor nieuwe ideeën en vinden steeds dingen die nog weer verbeterd kunnen worden. Dan gaat het over energieverbruik, maar ook om voedselverspilling en afvalscheiding. We hebben in de keuken een lijst hangen met ons maandelijks energieverbruik en met suggesties voor nieuwe besparingen. Daarbij is het een vast agendapunt in het teamoverleg. Iedereen draagt bij en wordt steeds enthousiaster. Toen we ermee begonnen vonden ze me natuurlijk wel een zeur maar nu ziet iedereen de sport en het voordeel ervan’.

 

Automatische handelingen onder de loep

‘Na de scan hebben we goed gekeken naar alle apparaten in ons bedrijf. Eerder hadden we het gevoel dat alles klaar moest staan als de gasten binnen komen. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet. De lampen hoeven pas aan als de eerste gast binnenkomt. We hebben zo’n mooi touchpanel waarmee we alle lampen met één druk op de knop aan kunnen doen, dus als we nu de eerste gast zien aankomen gaan de lichten pas aan. Als dat om 10 over 10 is, hebben we toch mooi weer 10 minuten bespaard. Het is maar een kleine verandering, maar zo hebben we wel 100 of 150 handelingen in ons bedrijf opnieuw onder de loep genomen die we eerder automatisch deden. En dan zie je hoeveel je daar in totaliteit mee bespaart.’

 

Frituur niet onnodig aan

‘We hebben onszelf de vraag gesteld hoe laat de apparaten aan moeten staan om functioneel te zijn. Neem bijvoorbeeld het koffieapparaat of de frituur. Eigenlijk hoeft het pas te werken als de eerste gast iets bestelt. We hebben precies in kaart gebracht hoe lang het duurt om op te warmen. Dus als de eerste gast  komt, vertellen we heel netjes dat hij of zij de eerste gast  is voor een frietje voor die dag en dat de bestelling daarom wat langer duurt. Dat we de frituur niet onnodig aan willen zetten om zo duurzaam mogelijk te zijn. Omdat we er zo veel mogelijk aan doen   om onze kinderen later ook nog op een gezonde aardbol  te laten leven. Daar heeft iedereen begrip en waardering voor. Sterker nog, je merkt dat je mensen echt aan het denken zet. En dat is ook belangrijk: dat we met elkaar nadenken over wat we nou eigenlijk allemaal aan het doen zijn met onze wereld’.

 

Gebruik je stembanden en overleg wat je doet

Bij het maken van de buffetten kijken we naar verspilling van eten. We wegen al zorgvuldig af hoeveel we nodig hebben. Maar daar waar we eerder nog wel eens wat extra eten maakten om zeker te weten dat het genoeg is, vragen we nu gewoon netjes of er nog liefhebbers zijn voor dat extra pannetje saté of die extra salade. We maken natuurlijk graag nog een extra portie klaar, maar als het niet nodig is dan moeten we het weggooien en dat vinden we jammer. Daar heeft iedereen waardering voor merken we. Er is echt zoveel te veranderen door alleen maar je stembanden te gebruiken en te overleggen wat je doet. Dat kost helemaal niks, het scheelt je als ondernemer geld, maar het allerbelangrijkste is dat je met elkaar verspilling van voedsel en onnodig afval tegengaat.

 

Als ondernemer heb je de tools in handen

‘Wat ik collega ondernemers in de Achterhoek wil zeggen? Dat duurzaamheid niet altijd gepaard gaat met investeringen. De grootste slag maak je met bewustzijn en gedrag. Vraag je bij alle vervangingen, processen en uitgaven in je bedrijf af waarom je het op die manier doet. Daar haal je veel winst mee. Winst in geld, in credits van je klanten en in toekomst voor  je kids. Als ondernemer heb je nou eenmaal wat meer tools in handen om een wat grotere bijdrage te leveren. Denk niet dat je geen invloed hebt. Ken je dat gezegde ‘het is maar 1 rietje per dag  – zeiden 8 miljoen mensen’? Tel dat maar eens op om hoeveel rietjes dat in totaal gaat. Ook jouw kleine stap heeft dat effect. Begin in ieder geval met die scan’.

 

Bekijk hier ook de video van Maarten Reimes over Hof van Eckberge