André Lammers, zakenman én ambassadeur Winterswijk Onderneemt Duurzaam:

Hij geldt als een geslaagd zakenman. André Lammers boekt flinke successen met zijn IT-bedrijf Hibernis. Sinds dit voorjaar heeft hij zich verbonden aan het project Winterswijk Onderneemt Duurzaam. Als ambassadeur bezoekt hij ondernemers en wijst hij ze op de voordelen van duurzame maatregelen. “Doe het uit zakelijk oogpunt, is mijn advies. Want anders laat je geld liggen, dat is gewoon zonde.”

 

André Lammers wil collega ondernemers op het juiste spoor zetten. Hij spreekt uit eigen ervaring. Tot voor kort liet hij de energietransitie vooral links liggen. “Niet omdat ik het niet belangrijk genoeg vond, maar je bent gewoon druk met allerlei andere zaken binnen je bedrijf. Het onderwerp duurzaamheid had daardoor geen urgentie en kreeg daardoor weinig aandacht. Dat zie je wel vaker en merk ik ook als ik bij ondernemers langsga.” Via de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) werd André op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om een kosteloze energiescan te laten uitvoeren. De technisch directeur van Hibernis aarzelde niet en liet een deskundige de situatie in kaart brengen. “Waarom niet, dacht ik. Het kost niets, dus we hebben niets te verliezen. Aan de andere kant geeft het misschien handvatten om door te pakken. Het kan in ieder geval geen kwaad.”

 

Het bedrijf werd doorgelicht. Binnenkort volgt het uitgewerkte rapport. Hij heeft er beslist geen spijt van. “Het maakt je bewust en opent je ogen. Bij veel onderdelen die met energie te maken hebben, sta je niet stil. Terwijl er toch veel te besparen valt, zo is me nu wel duidelijk geworden.” André en zijn compagnon Chris Krabben (commercieel directeur van Hibernis) weten nu al dat ze in actie gaan komen. “De scan van AOD heeft aan het licht gebracht dat er voldoende mogelijkheden zijn. We kunnen overschakelen op ledverlichting en moeten meer letten op het uitschakelen van apparatuur bijvoorbeeld aan het eind van de dag.” Hibernis is gehuisvest in een huurpand, toch willen de eigenaren investeren in zonnepanelen. Een mobiele installatie met zonnepanelen op het dak kan soelaas bieden. “Dat is wel het plan. Mochten we ooit verhuizen, dan kan het meeverhuizen. Of het kan worden verkocht aan de nieuwe huurder.” Dus ook voor bedrijven die gehuurd zitten, zijn zonnepanelen op het dak een optie, zo wil André meegeven. Het is de bedoeling dat zijn bedrijf in 2020 stroomneutraal is. De airco zal dan niet alleen voor koelen maar ook voor het verwarmen van het pand worden gebruikt. “Natuurlijk zijn er investeringen gemoeid met een duurzaamheidsslag, desondanks moet het niet als een kostenpost zien. Je energierekening gaat structureel omlaag, de terugverdientijd valt vaak reuze mee. Daarbij, vergeet de milieuwinst niet. En doe je het niet voor het milieu, doe het dan voor je portemonnee.”

 

Bent u ondernemer in Winterswijk en wilt u weten wat u kunt besparen? Maak een afspraak met André Lammers via info@achterhoekonderneemtduurzaam.nl of tel. 06 14857167. Hij gaat graag met u in gesprek en legt uit wat de voordelen zijn van een energiescan.