Geen idee dat ik zoveel stroom verbruikte

‘Ik schrok van de uitkomst van de MKB Energiecheck Achterhoek’, zegt Chris Derksen, eigenaar van Lunchroom-Cafetaria De Heezen. ‘Ik had geen idee dat ik zoveel stroom verbruikte. Nu doe ik dingen anders en… zonder nog maar een euro te hebben uitgegeven bespaar ik al zo’n € 100,- per maand aan stroom. En dat worden er zeker 150!’

Chris Derksen (61) heeft tussen dit interview en de plaatsing ervan de zaak overgedragen aan Margaret Seesink (53). De Heezencorner heet voortaan Eetkamer.nu. Het blijft een lunchroom maar wel eigentijdser. Met bijvoorbeeld zelfgemaakte hamburgers en patat op het menu. Margaret heeft de adviezen uit de MKB Energiecheck Achterhoek dankbaar overgenomen!

 

Routines overboord

‘Als ik ’s ochtends binnenkwam zette ik tegelijk alles aan: De frituur, de vaatwasser, de oven, noem maar op. Dan kun je de rest van de dag lekker snel handelen en werken. Dat doe ik dus niet meer. Die apparaten bleken de grootste boosdoeners. De elementen in de vaatwasser moeten voorverwarmen. Maar dat kan ook later op de dag. De frituur en de bain maries net zo. De enkeling die ’s ochtends al om een frietje vraagt, moet nu echt even geduld hebben. De ijsmachine is ook een grote energievreter. Die moet ver onder nul maar ook meerdere malen snel naar zo’n 72⁰C om te pasteuriseren. Sinds de scan draai ik alleen in het weekend ijs. Met een dubbele meter en een laag weekendtarief scheelt dat heel veel geld. En de klant merkt er niets van!’

Geen ontkomen aan

Je ontkomt niet aan verduurzamen. De scan is daar heel geschikt voor: Hij is gratis. Hij biedt keuzemogelijkheden en verschaft inzicht. Het is prettig om voorbereid te zijn op de toekomst. Voor de MKB Energiecheck Achterhoek was het toch een beetje een donkere wolk. Nu weet je wat kan en wat niet. En wat de alternatieven zijn voor gas. Bovendien, als je nu niets doet, kom je jezelf in de toekomst vanzelf tegen. Duurzaam ondernemen wordt immers verplicht.

De knop om

‘Bij mij is het licht aangegaan. Eerlijk gezegd was dat zonder de MKB Energiescan Achterhoek niet gebeurd. Dat het later inschakelen van apparatuur zo veel scheelt is een echte eyeopener. De volgende stap is ledverlichting en ik kan niet wachten om een keukenapparaat te vervangen. Met de nieuwste technieken zal mijn verbruik nog verder dalen. En dat levert veel meer op dan alleen een kostenbesparing!


[contact]  [scan]