“Wat een mooi rapport, dit geeft houvast voor veel meer dan ik van tevoren dacht”. Robert Siertsema van Gebuwin Winterswijk is enthousiast over de uitkomsten van de DOE-scan. De fabrikant voor hijs- en trekproducten uit Winterswijk is grootverbruiker van energie. Anderhalf jaar geleden lieten ze al eens een eenvoudige scan uitvoeren door een energiemaatschappij. “Maar wat een verschil, toen kwam er uit dat we alleen de verlichting moesten vervangen”.
“En nu? We hebben een compleet stappenplan in handen. Met grote en kleine aanpassingen. Daar kunnen mijn broer en ik de toekomst echt mee tegemoet”. De verwachting is dat de leiding van Gebuwin binnen enkele jaren wordt overgedragen van vader op zoons. “Een nieuwe generatie aan boord geeft altijd nieuwe ideeën. Als fabrikant van hoogwaardige hijs- en trekproducten werken we op zich met een duurzaam product, maar we blijken toch nog veel te kunnen veranderen”.
“Wat we concreet gaan aanpakken zit in eerste instantie vooral in het pand. Ons fabriekspand staat er al sinds 1957 en is toch wat verouderd. In eerste instantie dachten we dat alleen nieuwbouw mogelijk was, maar door de DOE scan kijk ik wel met hele andere ogen naar onze mogelijkheden.
De DOE-scan bracht elf concrete maatregelen in beeld. “We gaan veel van deze maatregelen nemen als het aan mij ligt. Binnenkort komen de eerste offertes al binnen voor de vervanging van ons huidige enkele glas. Daarna pakken we de isolatie aan. We hebben veel tips gekregen voor zowel subsidies als voor materiaal, dat ons dak ook geschikt maakt voor zonnepanelen. Dat ben ik nu aan het onderzoeken.
De vervanging van de verlichting door led staat inmiddels ook op onze investeringslijst. En zoiets kleins als bewegingssensoren die het licht aan- en uitschakelen gaan we natuurlijk meteen doen. Kleine investering met weinig moeite en korte terugverdientijd”.
“Maar waar we ook al stappen voor hebben gezet is ons verbruik in piekstroom. Er zijn een aantal machines die veel stroom gebruiken. Via meetapparatuur krijgen we straks precies in beeld welke machines dat veroorzaken en hoe we ze uit die piekstroom kunnen houden. Dat scheelt behoorlijk veel”.
“Duurzaamheid is nu een vast agendapunt geworden op onze strategie-vergaderingen. Dat was voor mijn vader even wennen, maar ik vind het een must. Tegenwoordig kun je niet meer om duurzaam heen, andere industrieën lopen al voor. Maar buiten dat, we zijn grootverbruiker in stroom. Hoe eerder je begint, des te eerder onderneem je duurzamer. Want je gaat toch niet ieder jaar onnodig betalen voor energie terwijl je over tien jaar energieneutraal kunt zijn?”, stelt Siertsema.
[contact] [scan]