Milieuvoorschriften voor bedrijven

 

Bedrijven hebben te maken met milieuvoorschriften. Deze zijn gebaseerd op de Wet milieubeheer en staan in algemene milieuregels zoals het Activiteitenbesluit of een omgevingsvergunning. De mate waarin u het milieu belast bepaalt met welke milieuvoorschriften u te maken krijgt. 


Wie is verantwoordelijk om deze milieuvoorschriften na te leven? 

Het bedrijf, de gebruiker van een bedrijfspand is volgens de wet het aanspreekpunt voor de milieuvoorschriften. Logisch, want de ondernemer bepaalt de bedrijfsactiviteiten. Als het pand wordt gehuurd, dan moet de huurder in overleg met zijn verhuurder over noodzakelijke maatregelen aan het pand en de financiële consequenties daarvan. Huurder en verhuurder hebben namelijk beide voordeel bij verbeteringen. De huurder profiteert van lagere energiekosten en de verhuurder van een hogere marktwaarde van het pand.


Energielabel verplicht

Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig en geldt onder andere voor schoolgebouwen, openbare gebouwen, vergadercentra, verzorgingshuizen, kantoorgebouwen, horeca en logies, sportgebouwen, winkels en showrooms van garages. Daarnaast is ieder kantoorgebouw groter dan 100 m² per 1 januari 2023 verplicht minimaal energielabel C te hebben of een Energie-Index van 1,3 of beter.

 

Wil je weten met welke maatregelen jouw bedrijf rekening moet houden? Dat lees je hier.