Duurzame energie wint terrein

Door verschillende oorzaken nemen we in een stroomversnelling afscheid van fossiele brandstoffen als kolen en gas. Ze raken op en zijn milieuonvriendelijk. Mede daardoor wint duurzame energie terrein. Immers, zon en wind zijn onuitputtelijk, niet schadelijk voor het milieu en staan gratis ter beschikking.


De energietransitie zorgt ook voor flinke uitdagingen. Zo gebruiken we met zijn allen steeds meer elektriciteit en dat zal de komende jaren door de toename van elektrisch rijden en het elektrisch verwarmen van woningen en bedrijfspanden sterk toenemen. Duurzame energie is door klimatologische omstandigheden geen constante factor. Om dal- en piekmomenten op te vangen vormt energieopslag dé oplossing en is daarmee cruciaal als stap naar een circulaire economie.


Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), een project van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA), heeft veel interesse in deze ontwikkeling, bijvoorbeeld om bedrijven en bedrijvenparken energieneutraal te maken. Zo ontstond het contact met Time Shift energy storage in Arnhem, het jonge bedrijf van de Achterhoekse broers Casper en Wietze Scheltinga, bevlogen twintigers met een technische achtergrond. De onderneming richt zich als leverancier van energieopslagsystemen voor industriële toepassingen en klein zakelijk gebruik op deze materie. “Energieopslag is als techniek van groot belang om de energietransitie mogelijk te maken. Het speelt ook een voorname rol om de energievoorziening stabiel te houden.” Time Shift energy storage benut de mogelijkheden van batterijtechnologie. De startup maakt gebruik van nieuwe batterijen, maar is ook gecertificeerd om afgedankte batterijen van elektrische of hybride auto’s te recyclen. “Elektrisch vervoer is enorm in opmars. Toch was er geen echte oplossing voor de gebruikte batterijen of accu’s. Niet echt duurzaam. Daardoor ontstond het idee voor ons bedrijf.” Time Shift energy storage heeft een bijzondere positie. Het mag officieel na een langdurige procedure EV-batterijen een tweede leven geven. Dat gebeurt via een eind afval-status, waardoor de batterijen als grondstof voor nieuwe toepassingen worden erkend. “Het maakt ons bedrijf uniek. We verlengen de levensduur van de batterijen die anders zouden worden vernietigd en doen daarmee aan upcycling, een milieuvriendelijke en circulaire oplossing voor onze klanten.” De second use batterijen zijn voornamelijk afkomstig uit de auto-industrie. Time Shift betrekt ze bijvoorbeeld van een gerenommeerde Duitse autofabrikant.


Energie van zon en wind zijn niet altijd op hetzelfde niveau beschikbaar. Daarom is het nuttig om energieopslagsystemen in te zetten. Ze leveren flexibiliteit voor systeemdiensten, de handel in energie of als ondersteuning bij duurzame bronnen. “Ook is het mogelijk om ze te benutten bij elektrisch gedreven processen voor het verlagen van piekbelasting of voor het uitbreiden van capaciteit van de netaansluiting. Daar hebben bedrijven profijt van, ze besparen kosten of hoeven geen extra investeringen te doen.” De energieopslagsystemen (beschikbaar vanaf 50kWh tot 5MWh+) zijn uitgerust met veilige en duurzame lithium-ijzer-fosfaat (LiFePO4) batterijen. De energieopslagsystemen zijn geconfigureerd op basis van klantspecificaties en worden geleverd als turnkey oplossing. Het is mogelijk via een koop- of leaseconstructie. De opslag wordt aangestuurd door een uitgekiend Energy Management Systeem. Ze zijn ook zeker geschikt voor collectief gebruik, dus bijvoorbeeld op bedrijventerreinen.


De handel in energie zal in een stroomversnelling komen. Dat kan middels strategisch laden en ontladen van grote opslagsystemen. Op die manier is het mogelijk geld te verdienen aan de onbalans op het elektriciteitsnetwerk. Als pilot bouwt Time Shift energy storage momenteel een batterijsysteem van 600 kWh in een zeecontainer, ter voorbereiding van een groter systeem van 5 MWh. “Dat doen we in eigen beheer. Maar het is ook mogelijk om dit voor externe partijen te verzorgen. In de toekomst willen het aantal van dit soort systemen fors uitbreiden.”


Meer informatie via: www.timeshiftstorage.nl