Smaakvolle zuivel, kaas, rauwe melk, vlees en groenten: het is allemaal te koop in de boerderijwinkel van Boerderij Ruimzicht. Dit biologisch dynamische landbouwbedrijf met melkvee, varkens, schapen, kippen, een tuinderij en zorgboerderij in Halle, ontving de eerste Groene Pluim die in de provincie Gelderland werd uitgereikt. Wilko Pelgrom, wethouder duurzaamheid, overhandigde deze stimuleringsprijs voor duurzaamheid en sociaal beleid op 13 december aan Gerjo Koskamp en Jara van Rooij, eigenaren van Boerderij Ruimzicht.

Stimuleringsprijs duurzaamheid en sociaal beleid
De Groene Pluim is een stimuleringsprijs voor bedrijven die zich opvallend inzetten op het vlak van duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een door professionals uitgevoerde audit, waarbij de Global Goals (SDG´s) van de Verenigde Naties richtinggevend zijn. Boerderij Ruimzicht is de eerste duurzame ondernemer die in de gemeente Bronckhorst én in Gelderland de Groene Pluim ontving. Hiermee mag boerderij Ruimzicht zich scharen bij de in totaal zeventig koplopers door heel Nederland, die al eerder een Groene Pluim in de wacht sleepten. Dat toont aan dat steeds meer bedrijven duurzaam ondernemen omarmen. Het netwerk groeit, waarbij steeds meer duurzame inspiratie wordt gedeeld. Op www.degroenepluim.nl vindt u meer informatie over deze erkenning, die inmiddels door zo’n 30 gemeenten door heel Nederland wordt uitgereikt.

Koploper circulariteit en klimaatactie
Boerderij Ruimzicht is al drie generaties in de familie en is nu in handen van Jara van Rooij en Gerjo Koskamp. De grootvader van Gerjo begon het boeren op deze locatie. De tweede generatie ontwikkelde de boerderij verder tot een intensief regulier melkveebedrijf, terwijl Gerjo en Jara het roer omgooiden en er een biologisch dynamisch bedrijf van maakten.

Volgens de accreditatiecommissie zijn duurzaamheid en innovatie sterk geworteld bij Boerderij Ruimzicht. Vooral op het gebied van circulariteit en klimaatactie is het bedrijf een koploper te noemen. Afvalstoffen kent het boerenbedrijf nauwelijks: circulariteit is zover doorgevoerd dat alles een vorm van hergebruik kent. Boerderij Ruimzicht levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie, mede doordat er geen kunstmest, krachtvoer en bestrijdingsmiddelen worden toegepast. Dit zijn producten waarvoor veel energie nodig is om ze te kunnen maken. Door de weidegang van de koeien hoeft er geen voedsel met trekkers aangevoerd te worden, wat ook bespaart op het dieselgebruik.

Ook op sociaal gebied levert Ruimzicht haar bijdrage aan de maatschappij. Er werken veel vrijwilligers; enthousiaste mensen uit de regio, deels met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is Boerderij Ruimzicht een gecertificeerd leerbedrijf, waar stagiaires ervaring kunnen opdoen en alles leren over het boeren op een biologisch dynamisch landbouwbedrijf.

Kortom: volgens de accreditatiecommissie van de Groene Pluim heeft Boerderij Ruimzicht deze erkenning dubbel en dwars verdiend! Op de website van de Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ leest u meer over deze kersverse Groene Pluimhouder.

Hengelo (Gld), 14 december 2023
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Ellen Somsen, cluster Communicatie, telefoon (0575) 75 04 69.