Duurzaamheidsinspiratie uit de Achterhoek:
De duurzame reis van Winterwarm uit Winterswijk


Het verduurzamen van je bedrijfspand of bedrijfsprocessen kent vele wegen, en het gezegde “er zijn meerdere wegen naar Rome” geldt hier zeker. Daarom delen wij vanuit het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek graag verhalen van andere ondernemers uit de Achterhoek, waar jij wellicht inspiratie uit kunt halen voor jouw eigen bedrijf. In dit artikel nemen we je mee op de duurzame reis van Winterwarm uit Winterswijk. Ze hebben niet alleen hun bedrijfspand aangepakt, maar ook hun processen om energiekosten onder controle te houden.

Als ondernemer kan het een uitdaging zijn om te weten waar te beginnen met verduurzamen. Daarom praten we vandaag met Michel Fiselier, Technisch Directeur van Winterwarm, het meest duurzame bedrijf in Winterswijk en trots lid van de top 5 van Gelderland. Ze hebben zelfs de prestigieuze 5-sterren ‘bream outstanding’ certificering verdiend. Een echte prestatie!

Met een team van 90 mensen en filialen in Polen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, opende Winterwarm in mei 2023 officieel haar duurzame deuren. Ze moesten kiezen tussen verduurzamen of een nieuw pand bouwen. Ze kozen voor het laatste en Michel deelt met ons de genomen maatregelen en de uitdagingen op weg naar duurzaamheid.

Het nieuwe onderkomen van Winterwarm, op een perceel van 26.000 m2, schittert met maar liefst 1850 zonnepanelen die het bedrijf van groene stroom voorzien. Op zonnige dagen hebben ze zelfs 40% overcapaciteit. En laten we de eigen retentievijver niet vergeten! Hiermee regelen ze hun eigen waterafvoer en blijven ze groen.

Winterwarm, bekend om haar verwarmingen voor industriële toepassingen, tuinkassen en stallen, heeft de hybride heater ontwikkeld, een duurzame oplossing voor de toekomst. Deze warmtepomp gecombineerd met een heater biedt een krachtige oplossing die efficiënt werkt. Zoals Michel zegt: “Op stroom wanneer het kan en op gas wanneer het moet.”

Om te besparen hebben ze hun kantoren slim aangepakt. Door zonnewarmte te gebruiken en deze naar de schaduwrijke kantoren te leiden, hebben ze een win-win situatie gecreëerd. Zelfs de koudste kantoren worden warm door deze warmtetransfer.

Winterwarm heeft de luchtinlaat van hun systemen geoptimaliseerd met zelfontwikkelde nozzles, die de luchtverplaatsing vergroten. Dit proces lijkt op hoe luchtstromen werken bij vliegtuigvleugels.

Hun laboratorium wordt gekoeld met een slimme vernevelingstechniek, wat zorgt voor een lagere temperatuur in de ruimte. De aanvraag voor de stroomaansluiting duurde langer dan verwacht, maar de COVID-19 pandemie veroorzaakte geen problemen voor Winterwarm.

Een extra uitdaging was het verzekeringsvereiste voor het dak, met 1850 zonnepanelen. Winterwarm vond een innovatieve oplossing door beton te combineren met een speciaal soort piepschuim.

Winterwarm produceert niet alleen heaters, maar ook ledverlichting. Alle verlichting in hun faciliteiten is overgeschakeld naar LED, met slimme tijdsplanningen en sensoren om verspilling te voorkomen.

Ook geïnteresseerd in het verduurzamen van jouw organisatie? Neem contact op met j.straatman@do-achterhoek.nl voor een telefonisch spreekuur of mail naar info@do-achterhoek.nl voor het inplannen van een energiescan!