Duurzaam ondernemen biedt volop kansen. De startbijeenkomst Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam bij ICER in Ulft trok veel geïnteresseerde ondernemers. Zij lieten zich informeren over de mogelijkheden. ‘Ga aan de slag en zet je bedrijf op voorsprong’, zo luidde de boodschap.
Energiebesparingsmaatregelen sorteren effect. Het is goed voor het bedrijfsresultaat, de concurrentiepositie én het milieu. ‘Je bespaart kosten, verdient geld en het zorgt voor een goed gevoel’, vertelde Arthur Jansen, directeur van Aweja Railsystemen in Ulft. ‘Het levert echt iets op. Dus waarom zou je het niet doen?’ Arthur Jansen is naast ondernemer ook penningmeester van Industriebelang Oude IJsselstreek en voorzitter van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA). Hij fungeerde als voorzitter van de drukbezochte startbijeenkomst afgelopen woensdag. De wethouders Jos Sluiter en Henk Hengeveld waren eveneens van de partij.
Onder leiding van gespreksleider Wouter Vossers gingen Jan Kaak van Kaak Group in Terborg en Mike Broekhuizen van de Anton Tijdinkschool in Terborg dieper in op het thema groen ondernemen. Broekhuizen: ‘Duurzaamheid zorgt in alle opzichten voor meerwaarde. Het gaat veel verder dan het onderwerp energie.’ Volgens Jan Kaak is bij groen ondernemen de intrinsieke motivatie van groot belang. ‘Gewoon doen, dan valt er genoeg te winnen. Alles begint bij bewustwording.’ Kaak Group heeft geïnvesteerd in 1.100 zonnepanelen. De Anton Tijdinkschool koos in het tweede pand voor een energiezuinig systeem om te stoken en koelen. Verder is het dak geschikt gemaakt om er op termijn pv-panelen te kunnen plaatsen. De ondernemers benadrukten dat ze geen experts zijn, maar zich hebben laten helpen door deskundigen. ‘Bij het avontuur duurzaamheid is ondersteuning van buitenaf vereist. Er wordt je een spiegel voorgehouden, daarmee bereik je een optimaal resultaat.’
De Achterhoek wil vooroplopen als het gaat om groene groei. Doel is om als regio in 2030 energieneutraal te zijn en een flinke aanzet te geven naar een circulaire Achterhoekse economie. Concreet kunnen ondernemers in de gemeente Oude IJsselstreek gratis een MKB Energiecheck Achterhoek laten uitvoeren, het betreft een online scan waarmee in korte tijd duidelijk wordt waar besparingen kunnen worden behaald. Daarnaast kunnen ondernemers gebruik maken van een DOE-scan, een intensieve duurzaamheidsscan die al voor de nodige resultaten heeft gezorgd. Zo ontstaat een gedetailleerd overzicht van de maatregelen die mogelijk zijn om de energiekosten te verminderen. Een deskundige geeft een duidelijk maatwerkadvies over de opbrengsten, investeringen, subsidies en financiering. Het is een ideaal uitgangspunt voor het nemen van beslissingen. Het vervangen van verlichting door led, het plaatsen van zonnepanelen, elektrisch transport, isolatiemaatregelen, het optimaal inregelen van klimaat- en perslucht systemen, hergebruik van afval en het benutten van windenergie zijn voorbeelden van duurzame oplossingen. Het is tevens mogelijk een gratis quickscan te laten maken door Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek in nauwe samenwerking met Agem. Deze quickscan geeft inzicht in de mogelijkheden voor zonnepanelen op bedrijfsdaken.
Oude IJsselstreek Onderneemt Duurzaam is onderdeel van Achterhoek Onderneemt Duurzaam, een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA). In het project participeren de Achterhoekse gemeenten, VNO-NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). De Provincie Gelderland en de gemeenten zorgen voor ondersteuning.
[contact] [scan]