‘Natuurlijk zijn we open, de deur is alleen dicht om energie te besparen.’ Je ziet steeds vaker dat winkeliers hier bewust voor kiezen. Klanten hebben alle begrip voor de maatregel en waarderen het initiatief vanwege de milieuwinst. Met dichte deuren heerst er ook een fijn binnenklimaat, een prettige ‘bijvangst’. Met automatische schuifdeuren valt er zelfs nog veel meer winst te boeken.

 

Automatische schuifdeuren bieden veel voordelen. Ze zijn klantvriendelijk, energie-efficiënt en zorgen voor bescherming tegen kou in de winter en tegen warmte in de zomer. De luchtkwaliteit en daarmee het binnenklimaat in je zaak gaat er ook op vooruit. Er zijn ook schuifdeuren met een geïntegreerd luchtgordijn, dat werkt helemaal goed. Zo’n oplossing inéén is met zijn esthetische en functionele voordelen eenvoudig in te passen in iedere architectonische omgeving. Ze zijn ideaal voor winkels, hotels, apotheken en kantoorgebouwen. Het innovatieve systeem stopt: koude, hitte, stof, rook, insecten, bladeren en vieze lucht. Het bevordert warme lucht in de winter, koude lucht in de zomer én schone lucht gedurende alle seizoenen.

 

De Welkoop in Silvolde heeft twee jaar ervaring met schuifdeuren met een luchtgordijn. Bedrijfsleider Sven te Kaat is er enthousiast over. “Het werkt prima, we willen niet meer zonder.” Tijdens de verbouwing eind 2018 werd besloten om voor automatische schuifdeuren met een geïntegreerd luchtgordijn van FAAC in Doetinchem te kiezen, de zogenoemde Airslide. “Een mooi systeem”, zegt Te Kaat. “Ons kassablok zit op zo’n vijf meter van de ingang, dan kan koude lucht best hinderlijk zijn. Deze schuifdeuren houden in de herfst en winter kou buiten en warmte binnen. In de zomer is het omgekeerd, dan blijft het lekker koel.” Door het luchtgordijn krijgen ook bladeren en insecten geen kans de winkel in te komen. “Dat werkt echt, een heel verschil met de oude situatie.” De schuifdeuren zijn flexibel af te stellen. Je kunt bijvoorbeeld de tijd dat ze open zijn afstellen of de openingsruimte vooraf bepalen. “In de winter openen ze bij ons minder ver dan anders. Daarmee verlies je zo min mogelijk warme lucht. Het is een goede investering qua comfort en het zorgt sowieso voor een stuk energiebesparing.” Volgens de fabrikant valt er een energiebesparing te halen van ongeveer 40 procent ten opzichte van deuren die continu openstaan.