Voorsprong door innovatie

Ondernemen is meer dan zoveel mogelijk omzet draaien. Luuk Domhof, mede-eigenaar van De Timp in Zieuwent, kiest nadrukkelijk voor een duurzame route. ‘Goed zijn voor je omgeving en alles wat erbij hoort, dat is onze kernvisie. Het levert uiteindelijk veel meer op. En dan kijk ik niet gelijk naar rendement, integendeel.’
Voorsprong door innovatie en vernieuwingskracht. Het anders doen dan anderen, dat vormt het uitgangspunt bij De Timp, dat groot werd in evenementenservice met mobiele frietkramen. Er zijn de afgelopen jaren tal van maatregelen getroffen waardoor het bedrijf van Luuk Domhof, Theo Winters en Thijs Engelen inmiddels energieneutraal is. ‘Voor ons is duurzaam ondernemen niet alleen een mooi verhaal, het is vooral een kwestie van doen!’ Een circulaire economie komt door de visie en daadkracht van deze pioniers een stuk dichterbij.

‘Van grond tot mond’

Duurzaamheid verwerken en vermarkten is bij De Timp uitgegroeid tot een gerichte aanpak. ‘Dat geeft niet alleen ons maar ook onze opdrachtgevers een goed gevoel’, vertelt Domhof. Dat zie je bij de onderneming op verschillende manieren terug. Zo liggen er ongeveer 250 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand en wordt er zoveel mogelijk met vaste leveranciers gewerkt, het liefst in de nabije regio. ‘Van grond tot mond’ is het principe. Verder krijgt de afgewerkte frituurolie van De Timp een tweede leven. Het wordt verwerkt en elders geschikt gemaakt als biodiesel. De bedrijfswagens lopen allemaal op deze brandstof. Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen en het hergebruik van materialen zijn andere speerpunten. ‘Je kunt veel doen, maar dan moet je wel doorpakken. Het draait allemaal om milieuwinst. Daarbij is het rendement en dus het verdienmodel niet van doorslaggevend belang’, aldus de ondernemer. Het bedrijfspand wordt verwarmd met behulp van twee luchtwarmtepompen. Aardgas is niet meer nodig.

De mogelijkheden maximaal benutten

Enkele mobiele frietkramen van De Timp hanteren het concept Frituur d’natuur. Het gaat om de Groentainer, de Engelse stadsbus en de GROENwagen, die voorzien zijn van zonnepanelen en zelfs over opslagaccu’s beschikken. Zo is de GROENwagen zelfvoorzienend qua stroom, uniek in de wereld. Zijn de accu’s volgeladen, dan wordt er energie teruggeleverd aan het net. De zonnecollectoren worden optimaal benut, want ook als de wagen in gebruik is wordt er energie opgewekt. ‘De voordelen zijn toch al groot’, zegt Domhof. ‘De organisatie hoeft niet voor een stroomvoorziening te zorgen, je bespaart flink op stroomverbruik, je beperkt de geluidsoverlast en het milieu wordt aanzienlijk minder belast.’ Mocht de accu onverhoopt niet werken, dan wordt er automatisch overgeschakeld op de aggregaat. Die werkt op biodiesel gemaakt van de eigen frituurolie. In de toekomst is het de bedoeling om ‘off-grid’ te gaan met batterijopslag om volledig onafhankelijk te kunnen zijn. ‘Ons groene karakter spreekt evenementenorganisaties aan. Ze kiezen bewust voor ons, dat is de meerwaarde van de werkwijze. Je kunt het ook toepassen als marketinginstrument. Het zorgt sowieso voor goodwill. Aan de andere kant motiveert en inspireert het mensen, waaronder medewerkers. Ook dat is een doel op zich.’ De friteuses in de units werken nog op propaangas. Dat willen de eigenaren van De Timp op termijn graag anders zien. Biogas of synthetisch gas zijn toekomstige alternatieven. ‘Het is al wel op de markt, maar nog niet beschikbaar. We volgen de ontwikkelingen op de voet. Want dat is de volgende uitdaging. We willen de mogelijkheden die er zijn maximaal benutten. Om zo een beweging op gang te brengen. Hopelijk volgen veel bedrijven ons voorbeeld.’

Maatregelen De Timp:


[contact]  [scan]