Duurzaam ondernemen gaat verder dan het doen van energiebesparende of energieopwekkende maatregelen. Dat bewijs levert Maarten Reimes. Hij is eigenaar van Hof van Eckberge, het belevingspark met dierentuin en restaurant in Eibergen. “Er is veel mogelijk. Als je eraan begint, krijg je al snel de smaak te pakken. Het is mijn overtuiging dat bedrijven op elk niveau iets kunnen doen.”
De planeet goed doorgeven aan volgende generaties. Dat is wat Maarten Reimes voor ogen heeft. “Duurzaam ondernemen moet een onderdeel van je handelen worden, als een soort vanzelfsprekendheid. Werken aan de toekomst, dat is het doel. Als stap richting circulariteit.” Bevlogen, zo mag de ondernemer wel worden genoemd. Drie jaar geleden liet hij als één van de eersten een energiescan uitvoeren door Achterhoek Onderneemt Duurzaam. “We besparen sindsdien twintig procent op onze energierekening, dan praat je over zo’n 10.000 euro per jaar. Mijn boodschap aan collega’s is, laat ook een gratis energiescan doen. Dat is zeker nog niet te laat. Het zorgt voor kostenbesparingen, een beter milieu en het maakt je bedrijf toekomstbestendiger. Je hoeft echt niet alles in één keer te doen. Ook kleine stapjes helpen en van het één komt het ander.”
Onlangs liet Reimes 242 zonnepanelen plaatsen. Daarmee kan ongeveer 76.000 kWh aan elektriciteit per jaar worden opgewekt. “Het is een hele grote investering. Zeker omdat we midden in een lastige Corona-tijd zaten hebben we er wel 3 keer goed over nagedacht. Echter verliep ook het recht op subsidie dus hebben we de knoop doorgehakt om deze duurzame investering wél te doen en dát geeft, nu ze eenmaal geïnstalleerd zijn en er dus direct wordt bespaard, een supergevoel. Het streven is om op termijn de helft van onze stroom zelf op te wekken. We verbruikten 230.000 kWh en zitten nu al op 175.000 kWh door bewust met ons verbruik om te gaan.”
De eigenaar van Hof van Eckberge heeft een missie en kiest steevast voor een duurzame weg, stapsgewijs. “Sturen op gedrag en bewustzijn, daar valt veel winst te behalen. Lampen en apparatuur gaan pas aan als het echt nodig is.” Verspilling van voedsel wordt tegengegaan en ook het scheiden van afval en hergebruik van materialen krijgen volop aandacht. Plastic rietjes zijn taboe en Hof van Eckberge heeft een voorkeur voor leveranciers die verantwoord produceren. “We zijn er als team scherp op en informeren ook bij collega’s, medewerkers of gasten of ze nog ideeën hebben. Je kunt namelijk veel van elkaar leren.”
Er werd geïnvesteerd in een grondwaterberegeningsinstallatie en er komen laadpalen om elektrisch rijden te stimuleren. Plattegronden worden ook digitaal aangeboden aangezien ze af en toe moeten worden gewijzigd. Het bedrijf is rolstoeltoegankelijk, beschikt over speciale voorzieningen voor mindervaliden en heeft een onderscheidend personeelsbeleid. Als ambassadeur van de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ krijgen mensen met een beperking een kans op werk. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Estinea en WerkgeversServicepunt Achterhoek. “Mensen krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen, iedereen telt hier mee. Zo kijken we bedrijfsbreed waar het beter kan en waar winst kan worden geboekt. Dat zit inmiddels in ons DNA.”
Bekijk hier ook de mini-serie over Maarten Reimes op ons YouTube kanaal.