Duurzaamheid dringt door in alle sectoren, en de logistiek vormt daarop geen uitzondering. Christiaan Zweers is vanuit de Provincie Gelderland werkzaam als logistiek makelaar in de regio Achterhoek-Liemers. Hij speelt vanuit zijn functie een cruciale rol in de verduurzaming van mobiliteit. We vroegen Christiaan naar de inzichten over de uitdagingen en kansen die deze transitie met zich meebrengt.
Bedrijven adviseren bij het maken van keuzes
Als logistiek makelaar is Christiaan onderdeel van een team van vijf professionals die bedrijven en instellingen ondersteunen bij het verduurzamen van hun mobiliteit. “De hele branche staat voor een enorme transformatie,” aldus Christiaan. “In de komende jaren zullen transportbedrijven, service- en onderhoudsbedrijven, en eigenlijk iedereen die met voertuigen rijdt, te maken krijgen met elektrificatie en andere duurzame brandstoffen.”
Deze transitie vraagt om meer dan alleen de overstap naar elektrische voertuigen. Het gaat ook om de manier waarop goederen worden getransporteerd, de inzet van digitalisering, en het verminderen van gereden kilometers. “Het is een complexe uitdaging, vooral voor bedrijven die hier nog niet mee bezig zijn. Elk bedrijf worstelt met vragen zoals: welke elektrische voertuigen moet ik kiezen? Waar moet ik laadpalen installeren? Hoe regel ik stroomvoorziening contractueel?”
Christiaan en zijn team helpen bedrijven bij het maken van deze keuzes. Ze denken mee over regelgeving, subsidies en delen ervaringen van collega-bedrijven. “We zijn één-op-één betrokken bij bedrijven, zelf doe ik dit in de regio Achterhoek-Liemers,” legt hij uit. Daarnaast werkt het team ook aan projecten vanuit de overheid, zoals stads- en bouwlogistiek. “Ambtenaren kunnen plannen bedenken, maar wij worden ingeschakeld om deze in de praktijk te brengen en uitvoerbaar te maken. Wij hebben de kennis over hoe bedrijven werken.”
Samenwerking met verschillende partijen
De samenwerking in Gelderland op het gebied van duurzaamheid is breed en omvat diverse partijen die elkaar ondersteunen. “Een team van mobiliteitsmakelaars, die regionaal werkzaam zijn vanuit Goan, houdt zich voornamelijk bezig met woon-werkverkeer van medewerkers. Dit doen ze bijvoorbeeld door fietsstimulering en het naleven van regelgeving,” volgens Christiaan.
Binnen Gelderland speelt ook de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) een belangrijke rol. Dit landelijke project coördineert de aanleg van laadinfrastructuur. “We werken veel samen met overheden, gemeenten, provincies, brancheorganisaties zoals Transport en Logistiek Nederland (TLN), Bouwend Nederland, en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maar ook groothandels en productiebedrijven,” vertelt Christiaan. “Brancheverenigingen krijgen vaak vragen van hun leden, die ze vervolgens naar ons doorsluizen. Wij verbinden partijen met elkaar en helpen bij het ontwikkelen van beleid over bijvoorbeeld laadinfrastructuur.” Zo loopt er op dit moment op de bedrijvenparken Verheulsweide en Wijnbergen in Doetinchem een pilot om na te gaan hoe bedrijven samen voor een duurzame laadvoorziening kunnen zorgen, waarin DOA een ondersteunende rol biedt.
Duurzaamheid en samenwerking met DOA
Hoewel de samenwerking met Duurzaam Ondernemingscentrum Achterhoek (DOA) niet direct overlapt, zijn er duidelijke raakvlakken. “Laatst heb ik kennisgemaakt met Jan Straatman (DOA),” vertelt Christiaan. “Wij richten ons allebei op verduurzaming, maar op verschillende terreinen: Duurzaam Ondernemingscentrum Achterhoek (DOA) op gebouwen en wij op mobiliteit. Toch raken onze werkzaamheden elkaar, bijvoorbeeld als het gaat om de stroomvoorziening die nodig is voor zowel gebouwen als elektrische voertuigen. Een mooi voorbeeld hiervan is de pilot die loopt op de bedrijvenparken in Doetinchem.”
Christiaan benadrukt het belang van samenwerking en kennisuitwisseling. “Ondernemers krijgen zoveel informatie van verschillende partijen die willen helpen. Het is fijn als iemand je kan introduceren en zorgen voor een warme overdracht naar de juiste contactpersonen.”
De uitdagingen van duurzame mobiliteit
Bedrijven worden vaak worden overspoeld met aanbod op het gebied van verduurzaming. “Het blijft lastig om binnen te komen en de juiste contactpersoon te vinden,” zegt hij. ” Het is cruciaal voor bedrijven om tijdig een toekomstgericht plan op te stellen. De bedrijven die nu investeren in duurzaamheid, zullen op termijn niet alleen kosten besparen, maar ook hun concurrentiepositie versterken.”
Hij roept bedrijven op om gebruik te maken van de diensten van Duurzaam Ondernemingscentrum Achterhoek (DOA) en de logistiek- of mobiliteitsmakelaars. “We worden gesubsidieerd door de Provincie Gelderland en helpen bedrijven kosteloos de juiste keuzes te maken op het gebied van verduurzaming. We adviseren tot op zekere hoogte, wil een bedrijf specialistisch advies dan zijn zij vaak wel bereid om hierin te investeren.”
Een gezamenlijk doel: minder en schoner rijden
De samenwerking in Gelderland heeft als doel het stimuleren van minder en schoner gereden kilometers voor zakelijk verkeer. “Dit is een opdracht vanuit de provincie,” aldus Christiaan. De gezamenlijke inspanningen van de verschillende partijen moeten ervoor zorgen dat bedrijven in Gelderland voorbereid zijn op de toekomst en de transitie naar duurzame mobiliteit succesvol kunnen maken.
De boodschap van Christiaan is duidelijk: “Als je wacht tot het moment dat je ineens tien voertuigen moet vervangen, loop je achter de feiten aan. Het is belangrijk om nu na te denken over de transitie en een plan te maken voor de komende jaren.” De samenwerking tussen partijen zoals Duurzaam Ondernemingscentrum Achterhoek (DOA) en de mobiliteitsmakelaars in Gelderland biedt bedrijven de ondersteuning die ze nodig hebben om deze uitdagingen het hoofd te bieden en met vertrouwen de toekomst in te gaan.
Neem nu contact op met Christiaan Zweers voor deskundig advies en zet de eerste stap naar een duurzame mobiliteitstransitie.