Keuze voor een duurzame route

Bronkhorst High-Tech kiest nadrukkelijk een duurzame route. Op vier panden van het bedrijf in Ruurlo worden in totaal 910 zonnepanelen geplaatst. De nieuwe kantine krijgt de beschikking over een grondwarmtepomp en wordt voorzien van een klimaatplafond. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden komende zomer zijn afgerond.

 

Expert kijkt mee

Maatschappelijk verantwoord ondernemen vormt een speerpunt bij Bronkhorst High-Tech. Daar past zoveel mogelijk duurzame energie bij, zo is het streven. In een eerder stadium liet de onderneming een DOE-scan uitvoeren. “Er is op het gebied van duurzaamheid zoveel informatie beschikbaar dat het vaak lastig is om door de bomen het bos te zien”, vertelt Agnetha Wechgelaer. “Het is zo prettig om een expert mee te laten kijken. Het kost je als bedrijf amper tijd en er komt een maatwerkadvies uit. Je weet gelijk waar je staat en wat er nodig is.” Volgens Wechgelaer zorgt het professionele advies voor de beste oplossingen voor de specifieke bedrijfssituatie. “Daarnaast weet de adviseur alles over de financiële regelingen en subsidies. Dat levert veel op.”

 

Nieuwe kantine

Bij bestaande gebouwen valt het niet altijd mee om een duurzaamheidsslag te maken. Bij nieuwbouw zijn er veel meer mogelijkheden en die grijpt Bronkhorst High-Tech nu ook aan bij de realisatie van de grotere kantine naast het hoofdgebouw. Bij de bedrijfswerkzaamheden wordt vooral veel elektronica (en verlichting) en dus veel stroom gebruikt. Zonne-energie biedt uitkomst. De nieuwe kantine is in aanbouw en wordt uitstekend geïsoleerd, krijgt triple glas, ledverlichting en zal worden verwarmd en gekoeld middels een grondwarmtepomp. Er is geen gasaansluiting. Voor de warmtepomp wordt bodemenergie benut door een bron op 35 meter diepte. Daarmee kan ook het hoofdgebouw deels worden gekoeld. Verder komt er een klimaatplafond voor een comfortabel en slim te programmeren binnenklimaat.

 

Zonnepanelen

Door alle duurzaamheidsmaatregelen ontstaat een energieneutraal gebouw, zo is de bedoeling. Op het dak van de kantine worden zonnepanelen geplaatst. Daarnaast komen er op de daken van drie bestaande panden eveneens zonnepanelen te liggen. In totaal gaat het om 910 pv-panelen. “Daarmee wordt jaarlijks ongeveer 250.000 tot 275.000 kWh aan stroom opgewekt. Dat is een kwart van ons totale elektriciteitsverbruik. Duurzaamheid zie je ook terug in de opvang van hemelwater in een wadi (een bufferings- en infiltratievoorziening) op eigen terrein, hergebruik van grondstoffen en het scheiden van afval.

 

Over Bronkhorst High-Tech

Bronkhorst High-Tech is wereldspeler op het gebied van precisiemeting en –regeling van doorstroming en druk. De onderneming biedt een uitgebreid programma aan doorstromingsmeters en –regelaars voor gassen en vloeistoffen en beschikt over een wereldwijd netwerk van distributeurs en servicecentra. Bij de totale organisatie werken 600 medewerkers waarvan ongeveer 450 medewerkers in Ruurlo