De kranten staan vol met berichten over netcongestie. Toch is het voor veel ondernemers nog niet duidelijk waar dat over gaat. En of ze daar last van hebben of gaan krijgen. We leggen het kort uit.
Waarschuwingsbrief Liander
Elk bedrijf heeft een aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat is geregeld in een contract met de netbeheerder, in de Achterhoek met Liander. In dat contract ligt vast wat de capaciteit is van de aansluiting. Het bedrijf mag niet meer stroom gebruiken dan het gecontracteerde transportvermogen. Gebeurt dat toch, dan ontvang het bedrijf een waarschuwingsbrief van Liander en bij herhaling volgen er sancties. Heb je zo’n brief ontvangen? Dan heb je last van netcongestie!
N.B. Naast het contract met de netbeheerder voor de aansluiting, heeft elk bedrijf een overeenkomst met een leverancier van elektriciteit. Grootverbruikers hebben ook nog een contract met een meetbedrijf, bijvoorbeeld Kenter. Het meetbedrijf meet en registreert het elektriciteitsverbruik.
Je krijgt geen grotere aansluiting
Een bedrijf dat groeit, de productie uitbreidt, een nieuw gebouw neerzet, het productieproces elektrificeert of elektrische laadpalen plaatst, heeft vrijwel altijd meer elektrisch transportvermogen nodig. Vraag je dat nu aan bij de netbeheerder, dan volgt het teleurstellende bericht dat je op de wachtlijst komt en dat je een jaar of vijf geduld moet hebben. Ook dan heb je last van netcongestie!
Neem zelf de regie; Eerste hulp bij netcongestie
Netcongestie levert steeds meer bedrijven beperkingen op. Als verzwaren van je stroomaansluiting voorlopig geen optie is, neem dan regie en maak energie ‘chefsache’. Je bestaande capaciteit slimmer benutten lost niet alles op, maar je kunt wel verder. Recent hebben het Gelders Energieakkoord en de provincie Gelderland, samen met MKB Nederland, VNO-NCW en PVB Nederland een handreiking gemaakt voor het mkb. Ondernemers, hun adviseurs en installateurs vinden hier een top-15 maatregelen die je als ondernemer zelf kunt nemen. De handreiking vind je hier.
Meer inzicht met een energieadvies
Het begint met inzicht krijgen in je energieverbruik, je gecontracteerd vermogen en de pieklast. Dat kan met een energieadvies van DOA en door te meten. DOA heeft het energieadvies uitgebreid met een indicatie van mogelijke knelpunten met netcongestie. Meld je aan voor een energieadvies van DOA.
Samen netcongestie te lijf
Het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek brengt samen met 8RHK-Ambassadeurs in kaart op welke bedrijventerreinen ondernemers het knelpunt van netcongestie het meeste voelen. Met dat overzicht kunnen we bepalen waar we ondernemers kunnen helpen om de impact van netcongestie te verminderen. We roepen ondernemers daarom op om op het Meldpunt aan te geven of ze nu al knelpunten ervaren of komende jaren verwachten door bijvoorbeeld uitbreiding van de productie of elektrificatie van bedrijfsprocessen en vervoer. Klik hier voor het Meldpunt Netcongestie Achterhoek.