Marco en Anita Groot Jebbink en hun team beleefden recent een feestelijk moment. Hun bedrijf Bloemen Groot Jebbink verkreeg officieel het gouden certificaat als Duurzame Bloemist.

 

“Geweldig”, reageert Anita Groot Jebbink enthousiast. “Dit certificaat is de kroon op ons werk. Als bloemist werk je dagelijks met producten uit de natuur. Als we ook in de toekomst willen genieten van bloemen, moeten we zuinig met de aarde omgaan.”

 

Van duurzaam ondernemen krijg je energie

Anita, “We werden door Fleurop gestimuleerd en ondersteund bij het behalen van het duurzaamheidscertificaat. Het motto van Fleurop is ‘een goed gevoel bezorgen’; daar dragen niet alleen onze boeketten aan bij, maar ook de manier waarop ze tot stand komen. Als Fleurop-bloemist gingen we aan de slag. In het begin was het wennen. Je moet bijvoorbeeld in de inkoopadministratie bijhouden wat je duurzaam inkoopt. En allerlei maatregelen treffen om je bedrijfsvoering te verbeteren. Dat moet allemaal naast je ‘gewone’ werk. Gaandeweg werden we steeds enthousiaster over waar we mee bezig zijn, want het voelt goed en je krijgt er energie van. Een certificaat brons is voor Fleurop voldoende, maar wij wilden meer; we gingen meteen voor GOUD.”

 

Onafhankelijke toetsing

Om het certificaat Goud te behalen moet je voldoen aan de eisen van Centraal College van Deskundigen Milieukeur Agro/Food van SMK (Stichting Milieukeur). Of een bedrijf voldoet wordt gecontroleerd met een onafhankelijke audit. Voor Bloemen Groot Jebbink betekenen de eisen bijvoorbeeld het inkopen van duurzaam geteelde bloemen, scheiden van afval en retourneren van verpakkingen (trays) naar de veiling. Ook energiebesparing is belangrijk. Bloemen Groot Jebbink heeft ledverlichting aangebracht om het elektriciteitsverbruik sterk te verminderen en is overgestapt op groene stroom. Voor de schoonmaak gebruiken ze geen chloor meer, maar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en ze bezorgen duurzaam.

 

Duurzaam ondernemen ook mensenwerk

Duurzaam ondernemen houdt ook in dat je zorg hebt voor je personeel. “De meeste gesprekken met medewerkers doen we tijdens het werk of in de koffiepauze. Maar een officieel functioneringsgesprek met elke medewerker hoort daar ook bij. Daardoor betrekken we ze meer bij waar we met het bedrijf naar toe willen.”

 

Enthousiaste klanten

“Onze klanten reageren heel enthousiast. We kregen veel positieve reacties. Want onze klanten vinden dat we goed bezig zijn. We adviseren andere ondernemers daarom ook eens kritisch te kijken naar hun bedrijf en zich af te vragen welk stukje kan ik aanpakken. Het hoeft niet meteen heel groot. Alle kleine stapjes helpen.”

 

Met recht beloond met goud

Bloemen Groot Jebbink is beloond met het certificaat goud van de  Barometer Duurzame Bloemist. Daar zijn Anita, Marco en hun team met recht trots op.  Met dit keurmerk tonen ze dat ze als bloemist hun klanten mooie producten leveren en tegelijkertijd als duurzaam ondernemer oog hebben voor de maatschappij en hun omgeving.

 

Wilt u net zoals Bloemen Groot Jebbink starten met duurzaam ondernemen? Dan is deze masterclass iets voor u. Achterhoek Onderneemt Duurzaam organiseert op 1 juli een online Masterclass Duurzaam Ondernemen voor vroege vogels van 8:00 tot 9:00 uur. Aanmelden voor de masterclass kan via onderstaande button.

 

Aanmeldformulier