De energietransitie is volop gaande en zal in de nabije toekomst mede door de maatschappelijke vraag en het overheidsbeleid in een stroomversnelling komen. Steeds meer Achterhoekse bedrijven sorteren daar al op voor door met duurzaamheidsmaatregelen aan de slag te gaan. In dat verband zijn de kosteloze energiescans van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) momenteel erg populair. Een groeiend aantal ondernemers laat zo’n scan uitvoeren.

 

Met de uitkomsten van de energiescans van AOD krijgen bedrijven inzicht in hun energieverbruik. Daarnaast wordt in kaart gebracht wat de mogelijkheden zijn om duurzamer te ondernemen. Maatregelen zorgen voor minder energielasten, een schoner milieu en een grotere toekomstbestendigheid. Daarnaast voldoen ondernemers aan de informatieplicht in het kader van de Wet Milieubeheer. Op alle fronten meer winst met minder energie, zo is de boodschap. Bedrijven die al een energiescan door een deskundige energieadviseur van Achterhoek Onderneemt Duurzaam lieten uitvoeren, zijn razend enthousiast. “De vele positieve praktijkverhalen spreken boekdelen. Bijna iedereen kan de energiescan aanbevelen. Dat zegt wel wat”, meent projectleider Rinus Smet van AOD. Uit een enquête blijkt dat maar liefst 97 procent van de deelnemers een energiescan kan aanbevelen aan collega’s. De gemiddelde waardering ligt op 7,7. Een net rapportcijfer. De meeste ondernemers voeren de maatregelen die uit de scan naar voren zijn gekomen ook daadwerkelijk uit. Het aantal scans is de afgelopen maanden eveneens flink opgelopen, van 250 naar 425 om precies te zijn. Zo werd bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst van de projectteams van AOD woensdagavond in Zelhem. “Er is een mooie groei geboekt”, benadrukte Rinus Smet. “We merken dat bedrijven de boot niet willen missen. Niet meedoen, kost geld. En uiteindelijk ook klanten omdat het de maatschappelijke norm wordt. Dat dringt gezien alle ontwikkelingen nu wel door. Maar ons doel is nog niet bereikt, er zijn nog veel bedrijven die duurzamer kunnen ondernemen. Er blijft dus werk aan de winkel”, beseft de projectleider. De gebouwde omgeving in de Achterhoek in 2030 energieneutraal is het streven. Samen sterker, geldt als motto van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Persoonlijk contact en kennisdeling zijn voorname uitgangspunten. AOD maakt gebruik van ambassadeurs. Albert Hoen (omgeving Doetinchem), Henk Deunk (omgeving Berkelland) en André Lammers (omgeving Winterswijk) fungeren als ambassadeur en boeken prima resultaten door ondernemers te bezoeken en enthousiast te maken. Ze werden voor hun inspanningen in het zonnetje gezet en kregen een attentie en een bos bloemen overhandigd. Anjo Travaille was de inspirerende spreker van de avond. Hij gaf de aanwezigen tips hoe ondernemers kunnen worden verleid tot duurzaam gedrag. “Verandermomenten zijn heel geschikt om bedrijven in actie te laten komen”, zo gaf hij aan. “Speel daar op in en maak gewenst gedrag makkelijk door barrières weg te nemen.”

 

Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) is een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA). In het project participeren de Achterhoekse gemeenten, VNO-NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek. De provincie Gelderland en de gemeenten zorgen voor ondersteuning.

 

Bedrijven worden nadrukkelijk opgeroepen om mee te doen. Voor meer informatie of aanmelding voor een kosteloze energiescan: www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl